wonen-in-groningen

22 mei 2019, 11:11

Een eigen huis kopen in Groningen? Hier moet je aan denken!

Een eigen huis kopen in Groningen? Hier moet je aan denken!

Ga je binnenkort een eigen huis kopen? Kan je niet wachten om de provincie Groningen te betreden? Woon je hier misschien al sinds je geboorte of kom je pas net ‘nieuw’ kijken? Wat jouw situatie ook is, in Groningen zijn ze waarschijnlijk dolblij met je komst. Toch kan het best een spannende beslissing zijn. Zeker als je voor het eerst een eigen huis koopt, komen er vaak dingen op je pad waar je van tevoren nooit bij had stilgestaan. Het berekenen van de maximale hypotheek, het regelen van gas, water en licht, budgetteren, verbouwingen financieren en noem maar op. Er komt ontzettend veel bij kijken! Kan jij wel een steuntje in de rug gebruiken? Hier moet je zeker aan denken!

Hypotheek berekenen

Gas, water, licht nodig? Of ben je hier nog helemaal niet mee bezig? Als je nog geen woning hebt gekocht, is het verstandig om je eerst in de hypotheek te verdiepen. Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur en bekijk wat de mogelijkheden zijn. Hoe hoog mag de hypotheek bijvoorbeeld maximaal zijn?

Als je dit niet vooraf bespreekt, is de kans groot dat je naar woningen kijkt die je uiteindelijk helemaal niet kunt betalen. Hierdoor is de teleurstelling des te groter als je een bod hebt uitgebracht en vervolgens de financiering niet rond kan krijgen. Voorkom dit door vooraf te weten hoe hoog de hypotheek maximaal mag zijn. Zo weet je precies in welke prijsklasse je kunt kijken. Dit is de eerste stap naar een eigen huis. De rest komt later.

 

Verzekeringen regelen

Met enkel een eigen hypotheek ben je er natuurlijk nog lang niet. Er moeten nog veel meer dingen geregeld worden voordat je het huis kan betrekken. Ook het regelen van verzekeringen hoort daar bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van een inboedelverzekering? Dit is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Met een inboedelverzekering ben je altijd verzekerd bij schade door diefstal of natuurgeweld. Probeer dit soort verzekeringen altijd al te regelen vóórdat je de nieuwe woning betrekt. Zo geniet je direct van een veilig gevoel!

 

Gas, water, licht

Uiteraard is het ook belangrijk om over gas, water en licht te beschikken. Ook dit regel je meestal voordat je de woning betrekt. Als je nog nooit eerder een eigen huis hebt gehad, kan het lastig zijn om een schatting van het verbruik te maken. Gelukkig vind je online veel eenvoudige rekentools die voor jou een schatting kunnen maken op basis van enkele persoonlijke gegevens. Wij adviseren om deze schatting zo ruim mogelijk in te zetten, zo weet je zeker dat je in elk geval niet te veel hoeft bij te betalen aan het einde van het jaar.

 

Zodra je de woning betrekt, is het belangrijk om direct de huidige meterstanden te noteren. Zo is het voor jouw nieuwe energiemaatschappij eenvoudiger om een accurate jaarafrekening op te stellen.

 

Het aanbod van energiemaatschappijen is ontzettend divers. Daarom raden wij energievergelijkers altijd aan. Zo kan je op basis van jouw gegevens precies zien waar je het voordeligst uit bent. Wel zo prettig!