trip-in-beeld

30 apr 2018, 15:03

Steeds meer studenten studeren in het buitenland

Steeds meer studenten studeren in het buitenland

Steeds meer studenten vinden hun weg naar een studie of stage in het buitenland. In 2017 had bijna een kwart van alle studenten voor minstens een aantal maanden gekozen om te studeren in het buitenland. En dat cijfer stijgt elk jaar. Een jaar eerder was het maar 22%.

Populairste bestemmingen

De populairste bestemmingen zijn de buurlanden: België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door de Verenigde Staten en Spanje. Dat studenten voor Duitsland of België kiezen, heeft vaak te maken met de lagere prijs en hogere kwaliteit van de studies. De keuze voor het Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten, is eerder te verklaren door het prestige van bepaalde universiteiten en natuurlijk de positie van Engels als wereldtaal. Spanje is dan weer populair vanwege de positie van het Spaans als tweede wereldtaal, het weer in Spanje, en de goedkopere prijzen.

Meer Erasmusstudenten

Het Erasmusprogramma bestaat nu al 31 jaar en het systeem van uitwisselingen is alleen maar gestegen in populariteit. Het aantal Erasmusstudenten is sinds 2006 van 6.000 naar 12.000 gestegen en het lijkt erop dat deze stijgende trend zich zal voortzetten. Ook het systeem van Erasmus+ zit in de lift. Dit is een gelijkaardig systeem aan het klassieke Erasmusprogramma, maar voorziet in stages in plaats van opleidingen. In totaal volgen zo een 13.700 studenten les in het buitenland, goed voor 2% van alle Nederlandse studenten.

Buitenlandervaring

Een stage of studie in het buitenland wordt steeds populairder, en de meeste studenten getuigen van een positieve ervaring. De mogelijkheid een andere cultuur te leren kennen, een internationaal netwerk uit te bouwen, grenzen te verleggen en een andere taal leren staan worden het vaakst genoemd.

Financiering

Studeren in het buitenland veel gemakkelijker voor Nederlandse jongeren doordat de financiering een stuk flexibeler is geworden. Sinds 2007 kunnen Nederlandse studenten hun studiefinanciering meenemen ook als ze in het buitenland studeren. Daarnaast werden de systemen van collegekrediet en studievoorschot uitgebreid waardoor het betaalbaarder is geworden te studeren in het buitenland.

Taalcursus buitenland

Behalve universiteitsstudenten en stagestudenten, zit ook het aantal studenten dat voor een buitenlandse taalstage of cursus kiest in de lift. De populairste bestemmingen zijn het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Waar vroeger studenten meestal in hun thuisland cursussen volgden, is het dankzij scholen als EF betaalbaar geworden Engels te studeren in Engeland, of Spaans leren in Spanje. In Engeland is de populairste stad vanzelfsprekend Londen, en in Spanje zijn Barcelona, Madrid en Malaga de populairste bestemmingen. Een taal leren in het land waar de taal oorspronkelijk gesproken wordt heeft natuurlijk veel voordelen. Zo worden de studenten ondergedompeld in een andere cultuur, worden ze verplicht uit hun comfort zone gehaald, en komen ze in een omgeving terecht waar ze met leeftijdsgenoten in een nieuwe taal kunnen converseren, wat natuurlijk zeer motiverend werkt.