trip-in-beeld

31 mei 2018, 10:10

Parijs verkozen als beste stad om te studeren in het buitenland

Parijs verkozen als beste stad om te studeren in het buitenland

De rangschikkingen zijn dit jaar weer bekend, niet alleen voor beste universiteit, maar ook voor beste stad om te studeren in het buitenland. Het Britse ratingbureau Quacquarelli Symonds (QS), dat ook bekend staat om zijn rangschikkingen van universiteiten heeft een lijst van beste studentensteden bekendgemaakt, en dit jaar staat Parijs bovenaan.

Topsteden als Melbourne, Tokyo, Sydney en Londen moeten Parijs laten voorgaan en er staan slechts twee andere Europese bestemmingen in de top-tien. In vergelijking met vorig jaar werden 75 universiteiten gerangschikt in plaats van de gebruikelijke 50. Enkel steden met meer dan 250.000 inwoners werden meegeteld, waardoor een hoop Nederlandse universiteiten niet meer konden dingen. De factoren waar er naar gekeken werd waren de betaalbaarheid voor studenten, hoeveel nationaliteiten voor de stad kozen, de mix in studenten (hoeveel verschillende nationaliteiten), de aantrekkelijkheid, de veiligheid en gezondheid, en de mogelijkheden naar jobs en werkgevers toe.

Parijs is natuurlijk wereldbekend voor verschillende bekende universiteiten: Cité Internationale Universitaire de Paris, Université Paris-Sorbonne, École nationale supérieure des Beaux-Arts, Lucie-Aubrac, École Normale Supérieure, en Université Paris Descartes, om er maar een paar op te noemen. Daarnaast vind je er ook verschillende technische hogescholen en enkele van de beste taalscholen voor wie wil Frans studeren in Frankrijk.

Dat laatste type scholen heeft de laatste jaren een gigantische groei gekend, en steeds meer Nederlanders kiezen er ook voor een studiereis te maken om hun talen bij te schaven. EF is een van de grootste scholen waar er lessen voor volwassenen, jongeren en zelfs kinderen gegeven worden. Er is keuze uit intensieve of gewone lessen van enkele weken tot enkele maanden.

De reputatie van het Parijs heeft licht geleden onder invloed van de aanslagen op Charlie Hebdo en het concertzaal Bataclan. Maar sindsdien is de reputatie enkel verbeterd. De stad heeft zeker nog veel te bieden, wat verklaart waarom het door Quacquarelli Symonds tot beste verkozen werd. Niet alleen het onderwijs staat centraal in hun berekening, maar ook tal van andere factoren bepalen de aantrekkelijkheid.

De stad kan pochen met bezienswaardigheden als de Basilique du Sacré-Cœur, Notre-Dame van Parijs de Eiffeltoren, de Avenue des Champs-Élysées, om slechts een paar sites op te noemen. Voor wie even genoeg heeft van cultuur zijn er natuurlijk genoeg uitgaansmogelijkheden, gezellige kroegen genoeg, maar ook chique nachtclubs als La Bellevilloise, Nouveau Casino, La Java en Aquarium Club. Daarnaast vind je ook een keuken die misschien wel de beste ter wereld is.

Verschillende factoren bepalen dus mee wat een goede studentenstad is, of je nu naar een goede universiteit, hogeschool, dan wel taalschool op zoek bent, het blijkt volgens Quacquarelli Symonds belangrijk te naar meer te kijken dan enkel de kwaliteit van het onderwijs. Het gehele verblijf, inclusief verblijfskosten, uitgaansmogelijkheden, veiligheid, gezondheid, sfeer en eetgelegenheden bepalen mee wat een goede studentenstad is. Bovendien bepaalt het leven buiten de school en universiteit mee hoe goed men zich voelt en hoe goed men nieuwe informatie kan opnemen.