groningen-in-beeld

10 aug 2018, 15:03

Drie prachtige fietstochten in de omgeving van Groningen

Drie prachtige fietstochten in de omgeving van Groningen

Er gaat niets boven Groningen! Zo profileert de provincie zichzelf. En als het om fietsroutes gaat, dan valt er veel voor die slogan te zeggen. Niet alleen de stad Groningen en de directe omgeving zijn goed te verkennen op de fiets, ook de wijdere omgeving in de hele provincie heeft veel moois te bieden. We zetten hier daarom drie mooie fietsroutes door Stad en Ommeland op een rijtje.

Hoe bereid je je voor op een fietstocht?

Fietsen door de natuur is niet alleen heerlijk om te doen, het biedt ook ontspanning. Tijdens het fietsen even aan niets denken, behalve aan de prachtige omgeving. Qua voorbereiding voor een fietstocht is het dan ook belangrijk dat je je met name focust op het genieten. Neem dus ook volop tijd om te pauzeren en breng wat lekkers te eten en/of te drinken mee.

Voor het afleggen van een fietsroute heb je niet een super de luxe fiets nodig. Een fiets met versnellingen brengt extra comfort, maar is zeker niet een ‘must’. Zorg dat je banden goed zijn opgepompt en dat je zadel en stuur op de juiste hoogte zijn ingesteld. Heb je een nieuwe fiets nodig kijk dan eens bij deze herenfietsen en damesfietsen.

Door vruchtbaar Groningen (37 km)

Een route die gezien de lengte eigenlijk voor iedereen die op de fiets stapt makkelijk haalbaar moet zijn. Deze tocht voert langs plaatsen als Kloosterburen, Zoutkamp en Eenrum. Plekken waar een belangrijk deel van de vroege ontwikkeling van de Nederlandse beschaving heeft plaatsgevonden, want al voor de jaartelling begon waren hier inwoners te vinden. En nog steeds zie je die lange historie om je heen. Wat te denken bijvoorbeeld van de vele historische kerken op de hoogste punten van de wierdedorpen. Het overgrote deel van deze tocht trekt dan ook langs de Groningse kust. Wees er dus op bedacht dat je wat tegenwind kunt verwachten.

Langs de Ruiten Aa (48 km)

Wie kiest om in Groningen de route Langs de Ruiten Aa te doen, komt iets heel anders tegen dan de fietsers die voor de voorgaande route kozen. Hier geen kustgebieden met veel wind, maar een rit van het ene bos naar het andere. De tocht voert van Sellingen, met het Sellingerbos, naar Ter Apel, waar de Kloosterbossen te vinden zijn. In de Kloosterbossen merk je pas echt hoe een boom zich ontwikkelt als deze de tijd en ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De oude eiken en beuken zijn meer dan de moeite waard om even halt bij te houden. Dat is het klooster in deze bossen overigens ook. En vergeet ook vooral niet de verbindende factor in deze gehele route: de beek de Ruiten Aa. Deze vormt de rode draad door de hele tocht.

Rondom de Hanzesteden (51 km)

Let even op voordat je aan deze route begint. Er zijn natuurlijk meerdere Hanzesteden in dit deel van Europa en die hebben allemaal zo hun eigen fietsroutes met gelijke namen. Het is dus wel belangrijk dat je de Groningse variant te pakken hebt. Die voert van Groningen via Eelde naar Noordlaren (of andersom) over 51 kilometer. Hier kom je de kern van de provincie Groningen tegen. Het is de plek van waaruit de ontwikkeling van het gebied zich heeft voltrokken. Dit had in grote mate te maken met het toetreden tot het Hanzeverbond en op deze route zijn er nog veel referenties hieraan terug te vinden. Bovendien is de route ook in de moderne tijd zeer geschikt om lekker ontspannen te fietsen.

En heb je nog een slot voor je fiets nodig? Zorg er dan voor dat een fietsslot voldoet aan een keurmerk en de eisen van fietsverzekeraars.