goede-doelen-in-beeld

08 mei 2018, 10:10

DOT Groningen licht blauw op voor de ziekte ME

DOT Groningen licht blauw op voor de ziekte ME

Een sprookjesachtig blauw licht schijnt op 12 mei, Wereld ME dag, na zonsondergang in Groningen. De koepel van DOT licht dan blauw op om aandacht te vragen voor de ziekte ME (Myalgische Encefalomyelitus). DOT is die dag onderdeel van een wereldwijde keten van stralend blauwe gebouwen en objecten: van de Niagara Falls tot de Erasmusbrug.

ME is een neuro-immunologische aandoening met ernstige invaliderende gevolgen die onder andere zorgt voor zware uitputting, pijn, cardiologische problemen en inspanningsintolerantie die 24 tot 76 uur na een kleine inspanning kan leiden tot een totale instorting. Wereldwijd leiden naar schatting 17 miljoen mensen aan de ziekte. Dat aantal is gebaseerd op schattingen, want veel patiënten krijgen niet eens de diagnose ME (Myalgische Encefalomyelitus), of moeten jaren en jaren wachten op duidelijkheid doordat volgens pleitbezorgers van de aandoening bij veel artsen en behandelaars adequate kennis over de ziekte ontbreekt. 

Blauwe schijnwerpers

Op 12 mei vraagt #VerlichtME, een groep patiënten die ook de meer bekende #MillionsMissing campagnes voert, aandacht voor (biomedische) initiatieven die er op gericht zijn om de situatie van ME patiënten te verbeteren. Blauw is de kleur van het ME Awareness lintje en daarom lichten op 12 mei na zonsondergang gebouwen en objecten blauw op waaraan een ME-initiatief en een oproep tot donatie is gevestigd. De actie, #VerlichtME is onderdeel van de wereldwijde challenge #LightUpTheNight.  Met DOT Groningen  komt de schijnwerper te staan op de in Groningen gevestigde Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid die patiënten begeleidt bij afkeuringsprocedures. Veel ME-patiënten zijn niet in staat om hele dagen te werken. Een kwart van de mensen met ME is huis- en bedgebonden. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina’s VerlichtME en MillionsMissingHolland.

De acties van #MillionsMissing Holland zijn te volgen op  Facebook en Twitter

Foto: Peter Wiersema