evenementen-in-beeld

08 okt 2019, 09:09

Schnitger Festival: ‘Grande finale’ van Orgelzomer Groningen 2019

Schnitger Festival: ‘Grande finale’ van Orgelzomer Groningen 2019

Van 16 t/m 20 oktober 2019 vindt in Groningen voor de zevende keer het Schnitger Festival plaats, een jaarlijks muziekfestijn waarin alles draait om het Groninger orgel. 

Bijzonder aan het Schnitger Festival is dat het er in slaagt om het orgel in een nieuw perspectief te zetten: naast de meer ‘traditionele’ orgelconcerten zijn er ook cross-over voorstellingen, waarbij het orgel wordt bespeeld in onverwachte combinaties met andere artiesten of musici. De editie van dit jaar is een extra gedenkwaardige, want ze vormt de ‘grande finale’ van de Orgelzomer Groningen 2019; drie maanden van voorstellingen, excursies, masterclasses en andere evenementen rondom het historische orgel. 

Sneakers
Het Schnitger Festival wordt op 16 oktober in de Martinikerk geopend door de Commissaris van de Koning René Paas. Daarna kan het publiek luisteren naar de barokklanken van het Schnitgerorgel bespeeld door de Vlaamse organist Bart Jacobs, en van de zangstemmen van het vocaal ensemble Quink. 

In de daaropvolgende dagen zijn er allerlei bijzondere voorstellingen zoals ‘Schnitger op Sneakers’ (orgel en hiphop door Urban House Groningen), de voorstelling ‘Batalla’ waarin organist Age-Freerk Bokma samen met sopraan Carine Tinney nieuwetijdsmuziek laat horen, en de al uitverkochte voorstelling ‘Op zoek naar Bach’ van Daniël Lohues en Holland Baroque. Het slotconcert belooft een klapper te worden met organist Arvid Gast en het Britse Tenebrae Choir – een van de beste koren ter wereld – die o.a. werken van Schütz, Bach en Reger zullen brengen. 

De Orgelzomer Groningen wordt georganiseerd door Erfgoedpartners, Stichting Groningen Orgelland en Stichting Groningen Orgelstad. Aanleiding is de 300esterfdag van de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger, van wie er in Groningen veel schitterende orgels bewaard zijn gebleven.