evenementen-in-beeld

12 jun 2019, 15:03

Jazz te Gast: internationaal Jazzfestival in Zuidhorn

Jazz te Gast: internationaal Jazzfestival in Zuidhorn

Zuidhorn is zaterdag 15 juni met het festival Jazz te Gast het absolute middelpunt van de Europese jazz. Onder andere internationale topmusici, jong talent en het Noordpool Orkest staan op het podium. Ter plekke maken zij nieuwe muziek en voeren die uit in de sprookjesachtige tuinen van De Gast in Zuidhorn. Op de acht tuinpodia spelen op één dag maar liefst tachtig musici afkomstig uit onder andere New York, Parijs, Berlijn en Groningen. Het Noordpool Orkest zorgt dit jaar met de complete line-up met het avondconcert weer voor een spetterende afsluiting. 

Het hoofdpodium van het festival bevindt zich in de grote tuin van villa Arnichem. Hier zijn drie bijzondere orkesten te horen. Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest o.l.v. Ruben Hein is het “jong-oranje van de jazz” en Noordpool Troupe is het jonge zusje van het Noordpool Orkest, met stuk voor stuk bijzondere Noordelijke talenten. Zij spelen composities van Joni Mitchellvertolkt door Hiske Oosterwijk (1989), een snel rijzende vocale ster. Tijdens het avondconcert, de afsluiting van het festival, staan het voltallige Noordpool Orkest en de complete line-up van alle artiesten op het hoofdpodium.

Greenhouse

Jazz te Gast is volgens de organisatie bovenal een broedkamer van nieuwe muziek die ter plekke in het dorp wordt gemaakt door de top van de Europese jazz. Deze “Greenhouse” concerten zijn avontuurlijk, verrassend en afwisselend: van blokfluit tot strijkkwartet, van verstild tot opzwepend, van straight ahead tot experimenteel. De artiesten die samengebracht zijn door Artists in Residence Ethan Iverson en Marike van Dijk zijn onder meer saxofoniste Tineke Postma, drummer Mark Schilders, bassist Petros Klampanis en tromboniste Shannon Barmett.

Ensembles en talenten

Op drie tuinpodia spelen gevestigde jazz-ensembles (o.a. Tiltan, Greener Grass en Suzan VenemanGroep) en jong talent van het Prins Claus Conservatorium. De studenten krijgen de donderdag voorafgaand aan het festival een Masterclass van Ethan Iverson en Marike van Dijk. De ensembles en talenten brengen toegankelijke en meest akoestische luistermuziek, met de kenmerkende “twist” van Jazz te Gast: eigenzinnig en verrassend.

 

Kaartverkoop

 

Jazz te Gast start om 13.30 uur en is overdag gratis toegankelijk. Kaarten voor het slotconcert (€17,50) en de straatmaaltijd (€12,50), exclusief servicekosten, zijn te koop via www.jazztegast.nl/kaarten en verkrijgbaar bij Dijkstra Makelaardij & Financieel Advies, Hoofdstraat 16, Zuidhorn.