eten-drinken-in-groningen

22 feb 2018, 10:10

De horeca in Groningen doet het goed!

De horeca in Groningen doet het goed!

Goed nieuws, de omzet van de horeca is in een stijgende trend. Deze trend is al enkele jaren zichtbaar en is gunstig voor de werkgelegenheid binnen de sector. Het aantal faillissementen is gedaald en meer en meer starters beginnen in een onderneming in de horeca. 

Betreffende de verschillende branches: hotels hebben al 17 kwartalen groei, restaurants al zeven jaar lang omzetgroei, cafés al tien kwartalen omzetstijging en kantines en catering genieten ook van een positieve omzet. De besteding van de consument groeit met zo'n 2,5%. Zo blijkt uit de cijfers uit het derde kwartaal van 2017 van het Centraal Bureau van de Statistiek Nederland

Hotels

De omzet van de hotels groeide 7,5% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De hotelbranche is ook de grootste groeier binnen de horeca. Op vakantie gaan is toegankelijker en meer mensen profiteren hiervan. Zowel Nederlanders als buitenlandse gasten brachten meer nachten door op hotel. Er kwamen dit jaar 65 nieuwe hotels bij in Nederland.  Deze trend geldt ook voor Groningen. Zo is er de bouw van een nieuw WestCord Hotel gepland aan de Oostwand van de Grote Markt in Groningen. Het is een ontwerp van de Berlijnse architect Thomas Müller. Er komen ongeveer 110 kamers met een groot café op het dak en een terras voor zo'n 200 personen.

Restaurants

Ook restaurants doen het goed in Nederland en de omzet steeg met 7% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De prijzen in de restaurants stegen gemiddeld met zo'n 2%, maar het waren vooral de gestegen consumpties die zorgden voor deze groei. Restaurants zijn de tweede grootste groeier binnen de horeca.

Met deze positieve trend kwamen er ook nieuwe restaurants bij in Groningen. Enkele nieuwe restaurants in Groningen zijn Bodega y Tapas, waar je terecht kan voor all you can eat voor tapas, Achterwerk en een tweede vestiging voor het eetcafé de Stadstuin. Laatstgenoemde namen restaurant de Markies over. 

Cafés

De omzet van cafés steeg met 1,7% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Cafés hebben de kleinste omzetstijging binnen de horeca. Er gingen 21 cafés en koffiebars failliet vorig kwartaal, er gingen meer cafés failliet dan dat er cafés bijkwamen. Toch is er in Groningen toch nog goed nieuws, wat betreft cafes. Een nieuw café, gericht op de LHBT-gemeenschap en genaamd cafe de Prins, heeft onlangs zijn deuren geopend. 

Kantines en Catering

Ze hadden 2% meer omzet dan vorig jaar dezelfde periode. Er waren meer openingen van kantines dan dat er failliet gingen. Een grote verandering binnen de catering treffen we aan bij de Rijksuniversiteit Groningen. Zo staat RUG niet zelf meer in voor de catering, maar doet Beijk Catering uit Leek dit nu. De maaltijden worden vanaf nu ter plekke bereid door de chef achter de counter. De voeding zal duurzamer en gezonder worden. Alleen maar positief dus! 

Positieve resultaten dus voor de horeca in Nederland en enkele nieuwe adressen binnen de stad Groningen. De horeca doet het goed!