Economie

Partnerbijdrage

Zakelijke lening via crowdfunding?

In Groningen wordt er per jaar zo’n 1,5 miljard Euro door bedrijven geïnvesteerd in materiele en vaste activa. Dat is op het totaal van heel Nederland van 43.9 miljard slechts 3.4 procent (CBS cijfers 2017).


Leestijd: 2 minuten

Zakelijke lening via crowdfunding?
Zakelijke lening via crowdfunding?

Om te kunnen investeren hebben bedrijven vaak een financiering nodig. De financieringen of zakelijke lening wordt dan vervolgens gebruikt om het bedrijf te laten groeien. Een bedrijf dat wil groeien gebruikt deze kapitaal injectie o.a. om te investeren in de ontwikkeling van bijvoorbeeld:

  • nieuwe producten,
  • bedrijfsgebouwen,
  • vervoersmiddelen,
  • machines,
  • installaties,
  • mensen,

Het is de bedoeling dat een bedrijf d.m.v. deze investeringen kan gaan groeien, zodat ook uiteraard de kosten van de zakelijke lening kunnen worden terug betaald. Verder zal  het aantal medewerkers, de omzet en hopelijk ook de winst hierdoor hoger worden.

Door de financiële crisis van 10 jaar geleden is er veel verandert op het financieringsvlak. Veel veranderde doordat banken toen de geldkraan dicht draaide en bedrijven nog maar heel moeilijk een nieuwe zakelijke lening konden krijgen. Er is toen een in Nederland middels crowdfunding een nieuwe manier van geld lenen ontstaan. Deze vorm van lenen gaat zet de banken zelfs compleet buitenspel.

Wanneer je gaat kijken naar de verschillen tussen crowdfunding en de bankleningen zie je veel verschillen en ook overeenkomsten. De aanvraag procedures voor een zakelijke lening verschilt niet veel. Bij een crowdfundplatform moet je net zoveel documenten aanleveren. Onder deze documenten behoren uiteraard het businessplan en jaarcijfers van voorgaande boekjaren.

Een groot verschil tussen de 2 manieren van financieren is echter de manier waarop het geld voor een zakelijke lening bij elkaar komt. Bij een bank weet je eigenlijk niet waar het geld voor een financiering vandaan komt. Het meeste geld zal van de Europese Centrale Bank (ECB) komen en wordt dit geld gewoon “beschikbaar” gemaakt en bestond voorheen dus nog niet.

Voor zakelijke financieringen die via crowdfunding tot stand komen is het echter wel heel duidelijk. Het geld komt namelijk uit de echte economie. Deze economie bestaat uit mensen en bedrijven die graag je investeringsplannen willen ondersteunen en geloven in je bedrijf. De zakelijke lening wordt dus gefinancierd van meestal particulier spaargeld of geld reserves van bedrijven en zorgen hiermee niet voor devaluatie.