bedrijf-in-beeld

15 okt 2019, 13:01

Waarvoor valt een aansprakelijkheidsverzekering te gebruiken?

Waarvoor valt een aansprakelijkheidsverzekering te gebruiken?

Je zou in een situatie terecht kunnen komen waarin je onbedoeld schade hebt veroorzaakt aan de spullen van een ander of aan de persoon zelf. Een voorbeeld hiervan is dat je op visite bent bij de buren en jouw glas wijn laat vallen. Door de wijn ontstaat een vlek in het tapijt wat er niet meer uit kan. Een ander voorbeeld is dat je per ongeluk tegen iemand aanloopt. Dat persoon valt hierdoor en breekt een bot in zijn/haar been. Hiervoor kun je gebruik maken van een aansprakelijkheidsverzekering

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt dus schade die je veroorzaakt aan de spullen van iemand anders of aan dat persoon zelf. Je kunt zo een verzekering inzetten als jij wettelijk aansprakelijk gesteld wordt voor de schade. Hiervoor moet worden onderzocht of jij aantoonbaar verwijtbaar hebt gehandeld, wat niet altijd het geval is. Als dit wel zo is dan zal jouw verzekeraar samen met een expert onderzoek doen naar de schade. Aan de hand hiervan zal duidelijk worden gemaakt wat voor bedrag de verzekeraar moet dekken voor de schade, wat het dan ook doet. Dit kan dus letselschade zijn, maar ook materiële schade. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten dan ben jij verzekerd, maar ook jouw hele gezin. Dit is inclusief inwonende ouders, persoon en loges. Ook minderjarige kinderen die niet in huis wonen zijn verzekerd, net zoals meerderjarige kinderen die thuis wonen of uitwonend zijn voor hun studie. Daarnaast zijn zelfs jouw huisdieren en (on)roerende zaken verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering.

Heb je als ZZP’er nog een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Je moet je als ZZP’er natuurlijk verzekeren tegen dagelijkse risico’s, dit is noodzakelijk. Hierbij kun je geen gebruik maken van verzekeringen die je gebruikt voor privé doeleinden. Deze bieden namelijk op zakelijk gebied geen dekking voor jouw werkzaamheden. Jouw privé aansprakelijkheidsverzekering kun je dus niet inzetten voor jouw werk als ZZP’er, hiervoor heb je een speciale aansprakelijkheidsverzekering ZZP nodig. De kosten van zo een verzekering kun je fiscaal aftrekken. Hierdoor zul je voor een relatief laag bedrag verzekerd zijn voor aansprakelijkheid als ZZP’er. Het is overigens ook goed om te weten dat je met een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers ook verzekerd bent tegen de schade die veroorzaakt wordt door stagiaires of uitzendkrachten die jij inzet voor jouw onderneming. Als zij dus schade veroorzaken aan personen of zaken dan zal de verzekeraar deze schade dekken zodat jij schadeloos bent.