bedrijf-in-beeld

19 feb 2019, 12:12

Recordaantal overstappers energiemarkt

Recordaantal overstappers energiemarkt

Een recordaantal Nederlanders is afgelopen jaar overgestapt van energieleverancier. Volgens cijfers van de Autoriteit, Consument & Markt (ACM) gaat het om 1,4 miljoen mensen. Normaal gesproken ligt dit aantal rond de 1,1 miljoen. 

De enorme stijging vindt zijn oorzaak in de fors toegenomen energiekosten. Met name de leveringskosten en energiebelasting op gas zijn hard omhoog gegaan. Ook netbeheerders lieten de kosten stijgen.

350 euro duurder

Bij sommige huishoudens stijgt de energierekening met wel 350 euro per jaar. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen zijn wakker geschud. Vergelijkingssites werden massaal bezocht sinds het nieuws over de stijgende tarieven naar buiten kwam. Ook op Energievergelijk werd een aanzienlijke toename de bezoekersaantallen geconstateerd.

Vergelijken

Door energie te vergelijken, kan men flink besparen op de maandelijkse uitgaven. Dat geldt zeker voor huishoudens die al langere tijd zijn verbonden aan hetzelfde energiebedrijf. Zij kunnen tot 25 euro per maand besparen op de energierekening.

Vaak zijn vaste contracten met een looptijd van 1 jaar het meest voordelig, omdat men dan ieder jaar kan overstappen en gebruik kan maken van de welkomstkorting die door die energiemaatschappij wordt aangeboden.

Besparen

Er zijn nog andere manieren om te besparen op de energierekening, bijvoorbeeld door te investeren in betere isolatie, een zonneboiler of een warmtepomp. Deze investeringen lonen steeds meer, omdat de leveringskosten en energiebelasting op gas steeds verder stijgen als gevolg van de klimaatdoelstellingen. Het kabinet wil burgers daarmee stimuleren om hun woning aardgasvrij te maken.

Voor vrijwel alle energiebesparende maatregelen komt men in aanmerking voor een subsidie of gunstige energiebespaarlening. Dat kan de terugverdientijd van de investering sterk doen verlagen.