bedrijf-in-beeld

29 jul 2019, 11:11

Hoe krijg je subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen?

Hoe krijg je subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen?

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema, waar veel mensen mee bezig zijn. Zestig procent van de energie in de provincie Groningen moet in 2035 moet van hernieuwbare bronnen komen. Een onderdeel hiervan zal het plaatsen van zonnepanelen op gebouwen en in weilanden zijn. Toch is niet alles hierover even duidelijk, want is de subsidie zonnepanelen nou wel of niet gestopt? 

Btw teruggave regeling

Helaas is het antwoord op deze vraag dat de overheid gestopt is met het geven van subsidie voor zonnepanelen. Toch helpt de overheid op een andere manier nog wel.De overheid helpt nu door middel van een btw teruggave regeling, wat zelfs voordeliger is dan wat voorheen de subsidie was. Wil je dus op jouw Groningse huis zonnepanelen plaatsen, dan krijg je 21 procent terug van de belasting. Koop je bijvoorbeeld een zonne-energie systeem van 8000 euro, dan krijg je zo goed als 1700 euro terug van de belasting. Eerder kreeg je maximaal 650 euro terug, wat afhankelijk was van jouw aankoop. Je zult dus met de nieuwe regeling zeer waarschijnlijk meer geld terugkrijgen, perfect! 

Hoeveel geld krijg je terug?

Als je 8 zonnepanelen wilt plaatsen dan zal dit waarschijnlijk net wat meer dan 4000 euro kosten, wat betekent dat je ongeveer 700 euro terug zal krijgen van de belasting. Dit is dus al meer dan wat je terugkreeg met de subsidieregeling. Wil je een veel groter systeem aanleggen, zoals 20 panelen, dan zal dit logischerwijs een stuk meer kosten. Hiervoor betaal je om en nabij de 8500 euro, waarvoor je ongeveer 1500 euro terug zal krijgen van de belasting. Dit is extreem voordelig, dus gebruik de nieuwe regeling zolang het nog kan. 

Hoe vorder je de BTW terug?

Nu klinkt het allemaal heel mooi en goed, maar hoe krijg je dan de btw terug van de belasting? Hier begin je mee door je aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst voor de btw, waarvoor je een formulier kan gebruiken genaamd ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Als de Belastingdienst geen opmerkingen of vragen heeft, dan zul je een btw-aangifte krijgen. Door aangifte te doen kan je dan de btw terugkrijgen, waarbij je jouw rekeningnummer moet invullen. Hierop zal de Belastingdienst waarschijnlijk het bedrag storten. Verscheidene installateurs gebruik de btw-aangifte als een extra service, wat ze soms meenemen in het bedrag op de offerte. Dit is voor jou mooi meegenomen, aangezien jij geen moeite hoeft te doen hiervoor.