bedrijf-in-beeld

28 jun 2019, 10:10

Het regelen van een verzekering voor jouw bedrijf

Het regelen van een verzekering voor jouw bedrijf

Elk bedrijf heeft eigenlijk een verzekering nodig. Jij als eigenaar kan risico lopen, maar jouw werknemers en het bedrijf zelf ook. Hier kun je jezelf tegen verzekeren, wat overigens niet verplicht is. Er zijn veel verschillende opties voor bedrijven, dus bedrijfsverzekeringen vergelijken is nodig. Als je een ZZP’er bent dan kan je ook verzekeringen afsluiten, deze zogenoemde ZZP verzekeringen zijn te krijgen voor elke beroepsgroep. 

Waarvoor is een bedrijfsverzekering nodig?

Bedrijfsverzekeringen hebben als doeleinde om de risico’s van jouw bedrijf te dekken. Hierbij heb je geen verzekeringsplicht, het is dus een vrijwillige keuze om zo een verzekering af te sluiten dat deze risico’s dekt. Er zijn veel risico’s die gedekt worden door een bedrijfsverzekering. Hierbij kun je denken aan een rechtsbijstandsverzekering, waarmee je verzekerd wordt voor juridische bijstand als je een conflict hebt met leveranciers, klanten of werknemers. Als een klant bijvoorbeeld niet betaald, dan kan je hiervan gebruik maken. Een ander voorbeeld is als een werknemer boos is over zijn ontslag. Een bedrijfsschadeverzekering valt tevens onder een bedrijfsverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen omzetverlies nadat de bedrijfsvoering van jouw bedrijf komt stil te liggen. Dit kan ingezet worden na bijvoorbeeld waterschade, brand of inbraak

Welke bedrijfsverzekeringen zijn verplicht?

Er zijn eigenlijk maar twee bedrijfsverzekeringen verplicht voor elke onderneming. De eerste is de zogenoemde bedrijfsautoverzekering, wat alleen verplicht is als jij of jouw werknemers gebruik maken van auto’s of andere voertuigen. Hierbij moet je ook de inzittenden van de motorvoertuigen meeverzekeren. Naast deze verzekering zijn ook werknemersverzekeringen verplicht, mits jouw bedrijf personeel in dienst heeft. Als dit het geval is, dan ben jij als eigenaar verplicht te betalen voor de ziektewetverzekering, de WAO of WIA-verzekering en de WW-verzekering. Alle andere bedrijfsverzekeringen zijn niet verplicht, alhoewel het zeker verstandig is om een paar af te sluiten. Welke jij moet aanschaffen hangt af van jouw bedrijf, maar er zijn verscheidene verzekeringen die handig zijn voor elke onderneming. Hieronder valt bijvoorbeeld de rechtsbijstandsverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Hoeveel kost een bedrijfsverzekering?

De kosten van een bedrijfsverzekering verschillen per onderneming. Het hangt bijvoorbeeld af van de groep waarin het bedrijf valt. Daarnaast zijn er nog meer aspecten die de prijs van zo een verzekering kunnen veranderen. Voorbeelden hiervan zijn bedrijfsgebouwen, de inventaris van de onderneming en een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Door zulke aspecten verandert het pakket dat geschikt is voor jou als ondernemer. Natuurlijk verandert de premie die jij moet betalen dan ook.