bedrijf-in-beeld

15 feb 2019, 08:08

Groningers houden vast aan kopje koffie na uitvaart

Groningers houden vast aan kopje  koffie na uitvaart

Hoe ziet je uitvaart eruit als je nu overlijdt? Deze vraag stelde Uitvaartverzekeringwijzer.net. aan bijna 2400 Nederlanders. Conclusie: ‘De meeste Nederlanders wensen een informele crematie in een intieme setting en daarna een toost op het leven’, zegt Leon Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer.net. De meeste Nederlanders. Want Groningers denken hier anders over. Groningen is de provincie waarbij de kist bij het afscheid open is en koffie na de afscheidsplechtigheid klaar staat, zo blijkt uit het onderzoek.  

Landelijk onderzoek uitvaartwensen 2019

De uitvaartverzekering website vroeg ruim 2300 Nederlanders naar hun uitvaartwensen en hield hen de volgende keuzes voor:

  1. Koffie of borrel na de afscheidsdienst?
  2. Begraven of cremeren?
  3. Open kist of dichte kist bij het afscheid nemen?
  4. Intiem of groots?
  5. Formeel of informeel?

Groningen is op 2 van de 5 punten prominent aanwezig in het onderzoek. De uitvaartwensen van Groningers wijken op die punten sterk af van de landelijke trend. 

Open kist bij afscheidsmoment

Landelijk kiest 76,8% voor een dichte kist. De uitvaartwensen van Groningers staan daar haaks op: 72,3% geeft aan dat een open kist tijdens het afscheid nemen de wens is.

Geen proost op het leven

Na de afscheidsdienst proosten op het leven is een trend die landelijk zichtbaar is. Toch hoeft dat van Groningers niet zo. Uit het onderzoek blijkt dat  67,3% kiest voor koffie na de afscheidsdienst. 

Informele uitvaart

Onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net onder duizenden Nederlanders wijst uit dat de wensen voor een uitvaart zijn veranderd. Koffie met cake, dragers voor de kist, een rouwauto en klassieke muziek hebben steeds minder vaak de voorkeur. Live-muziek, het filmen van de afscheidsdienst en proosten op het leven staan daar tegenover. Nederlanders kiezen met 69,1% voor een persoonlijke uitvaart. Groningers gaan daar in mee. Zo'n 52% heeft als uitvaartwens een persoonlijke uitvaart. 

Toekomst van de uitvaart in Nederland

Deze wensen van de mensen geven richting aan de toekomst voor de uitvaartbranche’, zegt Leon Schouten, directeur Uitvaartverzekeringwijzer. ‘Ik merk dat mensen bewuster nadenken over hun laatste wil. Het is daarom belangrijk dat uitvaartverzekeringen daarop inspelen en hun dekking daarop aanpassen’, zegt Schouten. 

Natura uitvaartverzekering niet altijd toekomstgericht

Schouten: ‘Een natura uitvaartverzekering is een dienstenverzekering. We zien dat de persoonlijke uitvaartwensen vaak niet meer aansluiten met de natura uitvaartverzekering. Daarom is het belangrijk dat Nederlanders controleren of hun uitvaartverzekering nog aansluit bij hun wensen en desgewenst uitvaartverzekeringen vergelijken om zo een verzekering te kiezen die bij hun past.’