Economie

Partnerbijdrage

Doorlopend krediet minder populair dan de persoonlijke lening

De persoonlijke lening wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Dit gaat ten koste van het doorlopend krediet. Dat blijkt uit een onderzoek van Moneyview. Deze verandering is opmerkelijk, aangezien er 10 jaar geleden juist veel meer doorlopende kredieten werden afgesloten.


Leestijd: 2 minuten

Doorlopend krediet minder populair dan de persoonlijke lening
Doorlopend krediet minder populair dan de persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leent de klant eenmalig een vast bedrag. De rente en de looptijd van de lening staan vast voor zolang de lening loopt. Per maand betaalt men hetzelfde termijnbedrag terug aan de geldverstrekker. Veel consumenten vragen zich natuurlijk af:hoeveel kan ik lenen? Dit hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het inkomen, de vaste lasten en eventuele andere schulden. Van een persoonlijke lening worden vaak grote aankopen gefinancierd. Denk hierbij aan een nieuwe auto of de verbouwing van de eigen woning.

Een doorlopend krediet is een lening met een maximale bestedingsruimte. Dit noemen we ook wel het kredietlimiet. De klanten bepalen zelf óf en hoeveel geld zij opnemen binnen dit limiet. Men betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Het is de bedoeling dat de klant maandelijks een gedeelte aflost. In tegenstelling tot een persoonlijke lening, kan dit bedrag weer opgenomen worden. Het rentepercentage bij een doorlopend krediet is vaker variabel. Tijdens de lening kan het percentage dus stijgen maar ook dalen. Ook de looptijd van de lening is variabel.

Volgens het onderzoeksbureau heeft de stijging van het aantal aanvragen voor een persoonlijke lening te maken met het aanbod dat steeds meer gericht is op specifieke doelgroepen. Zo heeft BNP Paribas op 15 mei 2019 een nieuwe persoonlijke lening voor senioren geïntroduceerd. Daarnaast zijn er ook verschillende persoonlijke leningen beschikbaar die speciaal gericht zijn op huiseigenaren en/of op de verbouwing van het eigen huis. Denk hierbij aan de Moneyou Verbouwlening en de WoonLening van DEFAM. Geldverstrekkers profiteren ook van de populariteit van persoonlijke leningen. Zo liet RTL Z onlangs weten dat de rente op een persoonlijke lening weer aan het stijgen is.

De Autoriteit Financiële Markten stuurt steeds meer aan op een persoonlijke lening. in het kader van verantwoorde kredietverlening. Dit komt omdat er bij een persoonlijke lening sprake is van aflossing. Zoals hierboven is omschreven, kan het afgeloste bedrag bij een Dk steeds weer opnieuw opgenomen worden. Dit is dan ook de reden dat per 1 mei 2019 de maximale looptijd van een doorlopend krediet maar 15 jaar mag zijn. Het heeft er alle schijn van dat het doorlopend krediet gaat verdwijnen van de markt. Daarmee komt een einde aan een productvorm die tot een paar jaar geleden de markt voor consumptieve kredietverleningen nog zo sterk domineerde.