Economie

Partnerbijdrage

4 bespaartips in huis

Nederlanders zijn altijd op zoek naar manieren om te besparen. Met de huidige energietransitie, de duurdere vaste lasten en de stijgende BTW-prijzen in de supermarkt is het anno 2019 nog nooit zo belangrijk geweest om te besparen. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Armoede en schulden zijn een groeiend probleem in ons land. 1 op de 5 Nederlandse huishoudens heeft zelfs met een risicovolle schuld te maken. Genoeg redenen dus om de uitgaven nauw onder de loep te nemen. In dit artikel geven we 4 bespaartips voor de kosten in huis.


Leestijd: 2 minuten

4 bespaartips in huis
4 bespaartips in huis

1. Sluit een printabonnement af

Maak je vaak gebruik van de printer? Bijvoorbeeld omdat je thuis werkt? Dan kan het slim zijn om een printabonnement af te sluiten. Hoeveel je hiermee bespaart, hangt af van hoeveel je print. Wel ben je altijd goedkoper uit dan als je apart cartridges zou kopen, dit omdat je betaalt voor wat je print en niet specifiek voor de hoeveelheid inkt die gebruikt wordt. Hierbij maakt het ook niet uit of je in full-color print of enkel tekst print. Het gaat om het aantal pagina’s. Dat kan veel financiële voordelen opleveren.

2. Koop en verkoop tweedehands

Kleding, elektrische apparaten, schoenen, meubels, accessoires, enzovoorts… we moeten zoveel kopen ons huis en leven goed in te richten. Dat vraagt ook om ontzettend veel geld. Daar kan je dan ook veel op besparen. Dit doe je bijvoorbeeld door tweedehands te kopen en te verkopen. Bijna iedereen heeft wel spullen in huis liggen die niet gebruikt worden en gewoon weg kunnen. Dan kan je kiezen voor het gemak en ze snel naar de kringloopwinkel brengen of (erger nog) weg te gooien, maar je kan deze ook gebruiken om een extra spaarcentje binnen te slepen.

Ook tweedehands kopen is een slimme oplossing om extra geld in je zak te houden. Babyspullen, kleding, bedden, muziekinstrumenten en zelfs vervoersmiddelen worden tweedehands zo goed als nieuw aangeboden. Vaak voor hele zachte prijsjes. Daar kan je als consument slim gebruik van maken.

3. Boodschappen doen met een klein budget

Boodschappen doen wordt door veel mensen als noodzakelijk kwaad beschouwd. Natuurlijk heb je levensmiddelen nodig, maar deze lijken ieder jaar wel duurder te worden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te besparen op het boodschappengeld. Doe bijvoorbeeld maar één keer in de week boodschappen. Als je iedere dag opnieuw even snel boodschappen haalt, is de kans groot dat je met meer dingen thuiskomt dan nodig is. Door slechts één maal in de week boodschappen te doen, voorkom je dit. Maak tevens gebruik van een duidelijk boodschappenlijstje en haal enkel dat wat op het lijstje staat. Natuurlijk is het ook slim om de aanbiedingen en folders goed in de gaten te houden.

4. Energiekosten verlagen

Besparen op de vaste lasten is niet gemakkelijk, maar er zijn wel enkele zaken waar je wel degelijk op kunt besparen. De energiekosten zijn daar één van. De overheid hamert er continu op om energiezuiniger te leven. Energieneutraal wonen wordt de norm. Hierdoor kan je niet alleen je steentje bijdragen aan het milieu, maar ook nog eens ontzettend veel geld besparen. Het kan dan ook geen kwaad om meer inzicht in je energieverbruik te krijgen en door simpele aanpassingen de kosten te verlagen.