economie

02 jul 2002, 00:12

Vakbonden houden ontslagen bij CMG tegen

Vakbonden hebben de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) gevraagd het collectief ontslag bij ICT-bedrijf CMG op te schorten. Het automatiserings- en adviesbedrijf CMG kondigde vorige week aan 118 arbeidsplaatsen te schrappen bij de vestigingen in Leeuwarden en Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bonden stellen dat het bedrijf een procedurefout heeft gemaakt door geen overleg te voeren over een sociaal plan. Ook moet de ondernemingsraad van CMG nog een advies uitbrengen, aldus bestuurder P. ten Brink van vakbond De Unie dinsdag. De Unie, CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten hebben het CWI, waarin de voormalige arbeidbureaus zijn opgegaan, dinsdag hierover een brief geschreven.
CMG zegt te moeten saneren door de afgenomen vraag van lokale klanten. ,,De sanering is te begrijpen als je ziet dat een grote klant als KPN uit Groningen verdwijnt en sterk op haar adviseurs bezuinigt. De hele branche kampt met tegenslagen'', zegt Ten Brink.
Hij sluit echter niet uit dat er alternatieven zijn voor het ontslag in de noordelijke regio. ,,Misschien kan CMG de ontslagen spreiden over Nederland. De bonden kunnen dat niet beoordelen, omdat we de wettelijk verplichte informatie niet hebben gekregen.''
Het is voor het eerst dat de vakbonden in actie komen bij CMG. ,,Jarenlang hebben we een passieve rol gespeeld bij CMG'', erkent Ten Brink. ,,We dachten: so far, so good. Maar zo goed gaat het niet meer.'' De bondsbestuurder ziet dat het familiegevoel onder het CMG-personeel afneemt. ,,De directie heeft dat nog niet helemaal door, geloof ik. Die stuurt het personeel een mailtje dat ze niet met de vakbonden mogen praten. Dat is niet van deze tijd.''