economie

13 mei 2019, 20:08

Thies Dijkhuis - ‘de laatste Boer van Euvelgunne‘ - vereeuwigd met beeldje

Thies Dijkhuis - ‘de laatste Boer van Euvelgunne‘ - vereeuwigd met beeldje

Thies Dijkhuis, de eerder dit jaar in maart overleden ‘laatste boer van Euvelgunnne’, zal worden vereeuwigd middels een beeldje. Dat heeft de Bedrijvenvereniging Zuidoost maandag besloten tijdens de algemene ledenvergadering. Volgens de vereniging, waar Thies zelf ook lid van was, heeft hij een beeldje wel verdiend omdat hij zich jarenlang voor het bedrijventerrein in het zuid-oosten van Groningen heeft ingezet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dijkhuis overleed in maart op 72-jarige leeftijd. Hij had er tijdens zijn leven voor gezorgd dat de landbouwgronden van zijn boerderij niet zouden veranderen in een bedrijventerrein of andere bestemming zou krijgen, maar in een natuurlijk gebied. Daardoor kunnen medewerkers van bedrijven nu tussen de middag een wandelingetje maken in een parkachtig landschap.

Voor zijn verdiensten werd Thies Dijkhuis al benoemd tot ereburger van Groningen. In 2017 maakte Tom Tieman een film over zijn leven met als titel: ‘De Laatste Boer van Euvelgunne’.

Het beeldhouwwerk is nog niet klaar, maar bij de Algemene Ledenvergadering was al wel een klein proefbeeldje te zien. Volgens leden van de Bedrijvenvereniging is een beeldje voor Thies op zijn plaats. ‘Dan geven we het een mooi plekje, en dan kun je er straks langs fietsen met een glimlach.’

Voorzitter Harry Marissen zegde toe dat de vereniging de suggestie zal uitwerken en met een voorstel zal komen voor de uitvoering van het plan.