economie

26 aug 2013, 10:10

‘Primark geen goed alternatief voor Bijenkorf in Groningen’, aldus gemeenteraadsfractie

Het is zeer spijtig wanneer de Bijenkorf werkelijk zou vertrekken uit Groningen. Maar mocht dat inderdaad doorgaan, dan wordt Groningen er niet veel beter van wanneer de Primark hier komt. Er is dan ook geen reden om enthousiast te zijn over Primark. Dat althans vindt de fractie van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Groningen. Gerjan Kelder, fractievoorzitter Partij voor de Dieren Groningen, stelt onder meer:

Enkele dagen geleden werden we opgeschrikt door het nieuws dat de Bijenkorf de stad hoogstwaarschijnlijk zal verlaten. Een klap voor onze middenstand, die het al zo moeilijk heeft. Het feit dat Primark zich misschien in de stad wil vestigen, is voor wethouder Joost van Keulen dan ook een reden om de vlag uit te hangen. ‘

 

‘Primark is een hippe en goedkope kledingketen die erom bekend staat veel mensen naar de stad te trekken, maar heeft last van een besmeurd imago: het bedrijf is meermalen in opspraak geweest wegens slechte arbeidsomstandigheden in India, zoals kinderarbeid. Bovendien werden labels van het merk Primark gevonden in het puin van de kledingfabriek in Bangladesh die in mei jl. spontaan in elkaar stortte en waarbij meer dan duizend doden vielen. Een rondje internet leert overigens al snel dat niet alleen Primark in verband wordt gebracht met dit soort praktijken: hetzelfde geldt voor Tommy Hilfiger, Mango en C & A. ‘

 

De Partij voor de Dieren wil over deze situatie graag enkele vragen stellen.

1. Een bedrijf als Primark past niet in het Groningse imago van Fair Trade en Duurzaamheid. De gemeente gaat echter niet over de bedrijven die zich – binnen de regels van het bestemmingsplan – willen komen vestigen. Maar kan de rest van het college zich vinden in het enthousiasme waarmee wethouder van Keulen de eventuele komst van Primark becommentariëerde?


2. Een bedrijf als Primark produceert modieuze kleding voor een paar euro per stuk die vaak maar één seizoen meegaat. Dit past in een tijdsgeest waarin mensen voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten en waarin steeds meer sprake is van een wegwerpcultuur. Het maken van kleding belast het milieu zeer: bij de productie van grondstoffen wordt veel pesticides gebruikt en een kilo katoen kost ongeveer 10.000 liter water. Bent u het met de Partij voor de Dieren eens dat het succes van een keten als Primark eigenlijk een uiting is van een maatschappelijk zeer onwenselijke trend?


3. Het is niet echt “fair” om Primark aan de schandpaal te nagelen. Ook andere kledingconcerns maken zich schuldig aan “verkeerde handelscontacten” in India. Daarom zouden wij een positievere insteek willen kiezen. Tot ons grote genoegen organiseert u jaarlijks een Fair Trade week. Bent u bereid in het kader van deze week enkele speciaal op kinderarbeid gerichte activiteiten te organiseren of aandacht voor dit probleem te vragen, zoals het uitstippelen van een “kinderarbeid- vrij winkelroute”?


Met vriendelijke groet,

Gerjan Kelder
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Groningen

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: