economie

15 mei 2014, 20:08

Nieuw ‘Innovatie Fonds Noord Nederland’ zet eerste kapitaal uit aan slim bedrijf

Banken geven tegenwoordig nog maar mondjesmaat financieringen aan startende of vernieuwende ondernemingen in het Noorden. Daarom is er nu een nieuw ‘Innovatie Fonds Noord Nederland’, dat nu haar de eerste financiering heeft uitgezet.

 

Het onlangs gelanceerde Innovatie Fonds Noord Nederland heeft de eerste financiering uitgezet. Geïnvesteerd is in het bedrijf CO2Dry, dat baanbrekende apparatuur ontwikkelt om producten zoals groente en fruit te drogen. De compleet nieuwe droogmethode zorgt voor een zeer hoogwaardige productkwaliteit tegenover een verlaagd energieverbruik. CO2Dry is een spin-off van het bedrijf FeyeCon uit Weesp. De nieuwe onderneming is gevestigd in Leeuwarden en voert daarnaast ook R&D werkzaamheden in Weesp uit.
 


Innovatie Fonds Noord Nederland


Binnen FeyeCon is een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt CO₂ te gebruiken voor het drogen van producten. Voor het ontwikkelen van dit idee tot een in de markt toepasbaar product is een nieuwe onderneming opgericht, genaamd CO2Dry, waarin het innovatiefonds Noord Nederland participeert.

 

CO2Dry


Het nieuwe bedrijf CO2Dry wordt gevestigd in Leeuwarden, en komt onder leiding te staan van Cynthia Akkermans. Zij heeft de afgelopen vijf jaar bij het moederbedrijf FeyeCon gewerkt aan de ontwikkeling van CO₂ drogen voor levensmiddelen.

 

CO2Dry zal door middel van productontwikkeling en pilotstudies geïnteresseerde partijen overtuigen van de voordelen van de technologie. Daarnaast zal een prototype uitontwikkeld worden om opschalingsaspecten van de technologie mee te nemen. "CO₂-drogen is een kansrijke technologie," zegt Cynthia Akkermans. ”Met onze apparatuur kan er straks bij milde temperaturen worden gedroogd, wat veel energie bespaart en waardoor de productkwaliteit van voedingsmiddelen beter behouden blijft."


De NOM is erg blij met de komst van CO2Dry naar Leeuwarden. Sander Oosterhof, Manager Business Development en Foreign Direct Investment NV NOM: “CO2Dry kan uitgroeien tot een mooie impuls van de Friese maakindustrie. In potentie is de markt enorm groot want er wordt overal in de wereld gedroogd met inefficiënte apparatuur waarvoor de technologie van CO2Dry een interessant alternatief zal zijn. Het Innovatiefonds Noord Nederland is juist opgezet om dit soort kansrijke innovaties in het noorden plaats te laten vinden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: