Economie

Lelylijn kan blijven hopen op miljarden; Dijsselbloem: "Noorden, kom met projecten"

Het Noorden heeft bot gevangen bij haar pogingen om miljarden te reserveren voor de aanleg van de Lelylijn, een supersnelle treinverbinding van Amsterdam via de polders en Friesland naar Groningen. Bij de presentatie van plannen voor een Nationaal Groeifonds ter verbetering van de Nederlandse economie, bleek dat er geen geld is vrijgemaakt voor deze verbinding, waarmee je in ruim een uur per trein van Amsterdam naar Groningen kunt zoeven. Maar: deze beslissing hoeft geen definitief afstel voor het Lelylijn-project te betekenen.>>


Leestijd: 1 minuut

Inwoners Groningen, Friesland en Drenthe kunnen meepraten over plannen Lelylijn
Inwoners Groningen, Friesland en Drenthe kunnen meepraten over plannen Lelylijn

Dat liet Jeroen Dijsselbloem weten tijdens een interview met het televisieprogramma Nieuwsuur van vrijdagavond. Dijsselbloem is voorzitter van een beoordelingscommissie die voorstellen moet doen voor de verdeling van miljarden uit het Groeifonds. Gisteren werd bekend dat in een eerste ronde tien projecten in totaal 4,1 miljard euro kunnen krijgen uit het Groeifonds. Voor het totale Groeifonds (ook wel het "Wopke Wiebesfonds" genoemd ) is 20 miljard beschikbaar.

Volgens Dijsselbloem is het niet zo dat de Lelylijn nu definitief buiten boord is gevallen. Hij wees er op dat er in september een nieuwe ronde komt voor verdeling van de middelen, en dan zijn mooie plannen uit de regio volgens hem zeker weer welkom.

Lelylijn in tweede of derde ronde

Opmerkelijk was dat bijna al het geld voor investeringen in infrastructuur naar projecten in de Randstad gaat. Op een vraag van Nieuwsuur of het Noorden er niet bekaaid vanaf komt, antwoordde Dijsselbloem: "Het klopt, er zijn weinig projecten van buiten de Randstad. Maar de Lelylijn kan in een tweede of derde ronde nog aan de orde komen".

Volgens hem was de Lelylijn nu niet aan zijn commissie ter beoordeling voorgelegd. Hij zei in elk geval te hopen "dat in een volgende ronde meer projecten uit de regio aan ons worden voorgelegd".

Waterstof wel

Dijsselbloem stelde dat het Noorden (Groningen) echter wel degelijk in de prijzen is gevallen voor de verdere ontwikkeling van waterstof en groene chemie. Daarvoor is in totaal 338 miljoen beschikbaar, en dat is met name voor waterstofplannen vanuit Groningen zeer goed nieuws.