economie

10 sep 2013, 21:09

Kleutermeesters in opkomst in Groningen: mannelijke variant van kleuterjuffen

Groningen krijgt steeds meer kleutermeesters.

We hebben er lang op moeten wachten, maar er is een duidelijke verschuiving zichtbaar in de verdeling mannen en vrouwen in het lagere onderwijs. Groningen loopt hierbij voorop. Bij OBS de Ploeg in Hoogkerk hebben deze zomer meerdere mannen een vast contract gekregen.

Volgens het overkoepelend bestuur zijn er naast vrouwen ook mannelijke rolmodellen nodig in het basisonderwijs. Mede om deze reden hebben deze afgelopen zomer een aantal jonge leerkrachten een contract gekregen in de onderbouw.

Het wachten is nu nog op een betere verhouding mannen en vrouwen bij de PABO. Het beroep van de mannelijke leerkracht is lange tijd een onderschoven kindje geweest. Kinderen brengen een hoop tijd door op de basisschool en hebben dus ook tijdens deze lesuren een vader figuur nodig.

Veel kinderen worden te vroeg bestempeld als zijnde ‘ADHD’ patientjes, terwijl de jongens slechts bezig zijn om spelenderwijs hun grenzen op te zoeken. Dit doen ze bijvoorbeeld door te rouwdouwen op het speelplein, zandkastelen te bouwen en met lego te spelen. Soms wordt dit door de vrouwelijke leerkrachten als roekeloos gedrag bestempeld en wordt dit gedrag in de kiem gesmoord. Des te meer reden voor het basisonderwijs om
hier eens kritisch naar te kijken en mannen de kans te geven om op de nlagere scholen hun steentje bij te kunnen dragen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: