economie

10 sep 2013, 11:11

Kentering: Sentiment in Noordelijke economie verbetert duidelijk

Een onderzoek met een verrassende conclusie: noordelijke ondernemers blijken het minst pessimistisch te zijn van alle Nederlandse regio’s. Het sentiment in het Noorden is aanzienlijk verbeterd.

Dat meldde vanmorgen BNR Nieuwsradio, dat zich baseerde op een Arbeidsmarktbarometer van ‘Manpower’.
Voor het zesde achtereenvolgende kwartaal blijven werkgevers in Nederland somber over de arbeidsmarkt, aldus de Arbeidsmarktbarometer van Manpower.

 


De barometer laat voor het vierde kwartaal 2013 weer negatieve verwachtingen zien. Het cijfer -3% is gelijk aan het sentiment dat eerder voor het tweede en derde kwartaal werd gepeild. Het gaat in dit verband om het nettowerkgelegenheidscijfer.

 


Het beeld lijkt zich daarmee te stabiliseren, aldus het Amerikaanse uitzendbedrijf. Een positieve uitzondering zijn de werkgevers in de bouw. Dit segment laat een significante verbetering zien ten opzichte van eerdere kwartalen.

 


Noorden: verbetering

 


Geografisch gezien valt op dat de verwachtingscijfers in alle vier de regio's negatief zijn. De werkgevers in West-Nederland zijn het meest negatief met een verwachting van -4% (was 0% in het derde kwartaal). Zuid- en Oost-Nederland (beide -2%) verbeteren licht (respectievelijk van -4% en -3% in het derde kwartaal). Het sentiment in Noord-Nederland verbeterde zelfs aanzienlijk doordat de verwachtingen van -6% in Q3 stegen naar -1% in het vierde kwartaal.

Daarmee is het Noorden dus het minst negatief.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: