economie

15 jul 2002, 00:12

Hanzehogeschool: Inwoners Eurolanden bang voor blijvende inflatie

De gemiddelde inwoner van de Eurolanden is bang voor blijvende inflatie. Dat is de voornaamste conclusie uit een quick-scan gehouden door studenten Facility Management van de Hanzehogeschool onder enige honderden inwoners van de landen waar de euro als betaalmiddel is ingevoerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De ondervraagde mensen hebben geen andere verklaring voor de prijsstijgingen dan de invoering van de euro op 1 januari 2002. In officiƫle berichten wordt dat verband door de nationale overheden van de Eurolanden ontkend. Bij ongewijzigd beleid zullen de prijzen van consumptiegoederen voorlopig blijven stijgen.
De quick-scan is uitgevoerd door tweedejaars studenten Facility Management van de Hanzehogeschool Groningen als afsluiting van het studieblok Consumentenkunde. Zes weken lang hebben zij mensen per telefoon en e-mail benaderd in alle Eurolanden.
Uit de quick-scan blijkt dat er grote bewondering is voor de grootschaligheid van het project en de probleemloze invoering van de Euro. Het gewenningsproces blijkt echter langzamer te verlopen dan verwacht : 40% wil weer terug naar de oude valuta en driekwart van de mensen rekent grote aankopen nog steeds om.