economie

03 sep 2013, 08:08

“Groningen Seaports financierde correct: geen sprake van gokken met overheidsgeld”

Groningen Seaports heeft niet gegokt met overheidsgeld. Groningen Seaports heeft wel geld geleend om de Eemshaven te kunnen ontwikkelen en heeft derivaten genomen om zich in te dekken tegen stijgende rentes op dit geleende geld. Dat de rente vervolgens daalde en laag is gebleven had Groningen Seaports niet kunnen voorzien. Een vergelijking met Vestia gaat mank, omdat Vestia geld wilde verdienen met derivaten, terwijl Groningen Seaports alleen maar risico’s van stijgende rente heeft afgedekt. Dat staat vandaag in een achtergrondverhaal in het dagblad van het Noorden.

Het Dagblad heeft zich verdiept in de kwestie van de derivaten bij de financiering door Groningen Seaports naar aanleiding van en artikel van zaterdag in NRC Handelsblad. Daarin wordt gesuggereerd dat Groningen Seaports boekhoudkundige trucs zou hebben gebruikt.

 

Volgens het artikel in het Dagblad van het Noorden is er, voorzover valt te overzien, niets onoirbaars gedaan door Groningen Seaports. De krant maakt een vergelijking met het afsluiten van een hypotheek. Wie een hypotheek neemt met een variabele rente kan zich verzekeren tegen een stijging van die rente. Als dan achteraf die rente niet stijgt maar daalt, dan is dat een tegenvaller, maar dat was niet te voorzien. Als de rente weer gaat stijgen pakt het wel voordelig uit voor Groningen Seaports.

 

Overigens heeft Groningen Seaports ook veel voordeel gehad uit de lagere rentes en kon werk worden aanbesteed tegen lagere kosten dan eerder was begroot.

 

  www.dvhn.nl

 

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: