economie

10 okt 2013, 10:10

Groningen meest gastvrije stad van Nederland - op één na

Groningen mag zich een jaar lang de op één na meest gastvrije stad van Nederland noemen. Met name de vriendelijkheid op straat en in winkels en de diversiteit in het aanbod van cafés en winkels scoren erg goed bij de bezoeker van Groningen. De stad klimt al jaren gestaag in de lijst van meest gastvrije steden van Nederland. Tussen 2011 en 2013 is Groningen van een zevende naar een tweede plaats geklommen.

Voor het vijfde jaar op rij hebben VVV Nederland en Van Spronsen & Partners horeca–advies de gastvrijheidbeleving onder bezoekers van grote steden in Nederland onderzocht. Alleen ’s-Hertogenbosch scoort hoger in het onderzoek dat op woensdag 9 oktober 2013 is gepubliceerd. Het onderzoek is gebaseerd op 8.000 enquêtes die in de 21 grootste steden van Nederland zijn afgenomen bij Nederlandse bezoekers van de steden.


Vriendelijkheid op straat en in winkels


Het onderzoek is onderverdeeld in vier aandachtsgebieden: vriendelijkheid & veiligheid, horeca & vrije tijd, stad & architectuur en bereikbaarheid & informatie. Binnen deze vier gebieden zijn 27 gastvrijheidaspecten onderzocht. De bezoeker is vooral onder de indruk van de vriendelijkheid op straat, de vriendelijkheid in winkels en de grote diversiteit in het aanbod van cafés en winkels. Op deze vier aspecten scoort Groningen als hoogste van de 21 onderzochte steden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: