economie

12 jun 2002, 00:12

Friesland Coberco gaat melk weer ophalen

Friesland Coberco heeft woensdagmorgen vanaf 07.00 uur het ophalen van melk bij boeren in Groningen en Friesland volgens het normale schema hervat. De onderneming hoopt dat haar fabrieken in de loop van de ochtend weer volop in bedrijf kunnen zijn. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het ophalen van de melk volgt op het CAO-overleg van dinsdagavond. De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond hebben inmiddels laten weten dat zij hun leden zullen adviseren de stakingen te beƫindigen. Maandag en dinsdag werd er gestaakt in de zuivelindustrie. Dat gebeurde omdat werkgevers en vakbonden het niet eens konden worden over een nieuwe CAO.
Campina liet aanvankelijk weten dat het bedrijf geen melk zou ophalen in grote delen van Noord-Brabant en Limburg. Het bedrijf zei daartoe gedwongen te zijn omdat zijn fabriek in Veghel dinsdagavond was stilgelegd. Inmiddels is het werk zowel in Veghel als in Tilburg, waar ook werd gestaakt, woensdagochtend hervat, aldus een woordvoerder. Daarmee is de dreiging van melk die niet opgehaald wordt uit de lucht.
De vakbonden bezoeken in de ochtend alle vestigingen waar werknemers hun werk hebben neergelegd. Voor 11.00 uur willen de werkgevers weten welke van de drie opties die zij hebben voorgelegd, door de werknemers worden goedgekeurd. De werknemers krijgen de keuze uit een salarisverhoging van 6,5 procent in twee jaar en een eenmalige uitkering van 0,5 procent of een structurele loonsverhoging van 6,75 procent in twee jaar. Als de werknemers deze opties verwerpen, voeren de werkgevers eenzijdig een loonsverhoging van 6,5 procent in twee jaar door.
Het CAO-overleg volgde na een dag waarop boze boeren voor het CNV-kantoor in Drachten hadden gestaan en stakers bij de melkfabrieken bijna in de haren waren gevlogen. Een woordvoerster van de CNV Bedrijvenbond noemde de actie van de werkgevers dinsdag nog ,,absurd''. ,,Het is nu oorlog. De werkgevers sturen aan op totale escalatie''. Ze verwachtte niet dat haar achterban stopt met staken.
Woensdagochtend was bestuurder S. Kloosterman van de CNV-bond na een korte nachtrust berustend. ,,Dinsdag is het teveel geweest. Wij adviseren onze leden om te stoppen.'' Hij noemt het verschil tussen de looneis van 7 procent en het bod van 6,75 procent te klein om door te gaan. Ook FNV-Bondgenoten adviseert bij monde van D. van Geilswijk de leden om in te stemmen. ,,Mensen moeten echter zelf de keuze maken. Maar na dinsdag blijkt wel weer dat geweld regeert.''