economie

07 mei 2016, 11:11

Facebook praat met provincie over datacentrum in Eemshaven

Facebook praat met provincie over datacentrum in Eemshaven

Facebook is in contact met de provincie Groningen over een vestiging in de Eemshaven.

Facebook overweegt om alsnog een datacentrum te laten bouwen in de Eemshaven. Eerder al, in 2014, toonde Facebook interessse in de bouw van zo’n reusachtige gegevensopslag in de Eemshaven, waarmee een investering is gemoeid van honderden miljoenen.

Maar het lukte toen niet om tot overeenstemming te komen over de levering van duurzame energie, vanwege een conflict tussen NUON en RWE over de vestiging van windmolens. Daarom koos Facebook voor Ierland. Maar inmiddels zijn er weer contacten tussen de provincie Groningen en Facebook, zo schrijft zaterdag het Dagblad van het Noorden.

Volgens het bericht op de voorpagina van de zaterdageditie heeft Facebook inderdaad een grote opslag gerealiseerd in Ierland. Maar Facebook streeft er naar om meer datacentra te realiseren die stroomgebruiken dat duurzaam wordt opgewekt. Omdat in de Eemsdelta grote windparken worden gebouwd, is de Eemshaven toch weer in beeld gekomen, aldus de krant.

De provincie heeft daardoor hoop dat het bedrijf alsnog naar Groningen komt, maar hoe concreet de belangstelling precies is en hoever de onderhandelingen zijn, is niet bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: