economie

21 aug 2017, 10:10

Delfzijl maakt come-back, ‘en het wordt nóg mooier!’

Delfzijl maakt come-back, ‘en het wordt nóg mooier!’

De binnenstad van Delfzijl is bezig aan een ‘come-back’. Vijf jaar geleden nog hadden de ondernemers het er heel zwaar, maar dankzij een combinatie van factoren is de weg omhoog weer gevonden. De leegstand bij winkels ligt nu onder het landelijk gemiddelde, en de winkelstraten liggen er blakend bij. Dat meldt een website gewijd aan de economie van de Eemsdelta, Eemsdelta.nl.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Maar het kan nóg mooier, want er ontbreken nog enkele speciaalzaken. We denken dat dit nu een zeer geschikt moment is voor jonge ondernemers om in te stappen, want als alle plannen die er nu liggen worden uitgevoerd, dan heeft Delfzijl straks echt een binnenstad met een sterke regiofunctie, en een prachtige Strandboulevard’, zeggen Reinier Doornbos, ondernemer en franchisenemer van de HEMA, en Roelof Gort, supermarktmanager van Albert Heijn in Delfzijl.

Dat het weer de goede kant op gaat in Delfzijl is mede te danken aan de eendrachtige samenwerking tussen de ondernemers, aangesloten bij de Handelsvereniging Delfzijl en de gemeente Delfzijl. Zo is een van de grootste problemen van de afgelopen jaren - de leegstand van winkelpanden - aangepakt door winkels vanuit de periferie naar de binnenstad te lokken. Ook geeft de gemeente extra steun aan ondernemers in de binnenstad.

‘Maar: we zijn er nog niet! De leegstand is met negen procent dan wel lager dan het landelijk gemiddelde, en het is ook veel minder dan het geweest is, maar er zijn dus nog steeds enkele winkelpanden vrij. Het publiek heeft aangegeven dat men vooral een groenteboer en een schoenenzaak mist. Ook geven ze aan dat ze “leuke winkeltjes” missen. Dus: kansen genoeg voor jonge, startende ondernemers’, aldus Roelof Gort, die ook bestuurslid is van de Handelsvereniging Delfzijl en voorzitter van Stadsmarketing Delfzijl. Dat is precies de reden dat gemeente en bureau Eemsdelta\EZ bezig zijn met een campagne om startende ondernemers te interesseren voor Delfzijl.

Om het voor jonge winkeliers aantrekkelijker te maken, zou het misschien een idee zijn wanneer gemeente en Eemsdelta\EZ gaan praten met vastgoed-eigenaren, suggereren beide ondernemers. Misschien zijn zij bereid om de eerste tijd de huur aantrekkelijk laag te houden, en na enige tijd, als de zaak draait, wat te verhogen. ‘Wanneer de vastgoed-eigenaren in de huurprijs maatwerk zouden leveren, dan krijg je een gezond model. De starters kunnen dan eerst wat geld verdienen en hun zaak op poten zetten. Daarna kan de huur gestaag genormaliseerd worden. Dat is uiteindelijk ook in het belang van de vastgoed-eigenaren’, is een suggestie van Reinier Doornbos.

Strandboulevard

 Voor het vervolg van het interview, onder meer over een nieuwe Strandboulevard, klikt u hier.