economie

01 okt 2013, 09:09

Aldel werknemers roepen NUON op stilstaande centrales in Eemshaven in te zetten

Medewerkers van Aldel denken misschien het ei van Columbus te hebben gevonden om hun bedrijf overeind te houden. Dat is in de problemen gekomen door hoge transportkosten van electriciteit. De medewerkers, met steun van de FNV, roep NUON op om stilstaande centrale in de Eemshaven aan te zetten. Deze kunnen dan de stroom gaan leveren voor Aldel, zonder hoge transportkosten.

Het voortbestaan van aluminiumfabriek Aldel hangt aan een zijden draadje door de te hoge stroomtarieven in Nederland. Ongeveer tweehonderd Aldel werknemers roepen daarom de hulp in van energiereus NUON. Er zijn in de Eemshaven twee energiecentrales die op dit moment niet benut worden, terwijl zij ‘op steenworp afstand’ liggen van aluminiumfabriek Aldel. Tevens is er voldoende capaciteit en zou de energiereus stroom kunnen leveren voor een normaal tarief.

Ongeveer 200 werknemers van Aldel gaan daarom morgenochtend naar de energiecentrale in de Eemshaven. Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: “Hier wordt een stekker, die symbool staat voor het voortbestaan van de fabriek, overhandigd aan de directie van NUON. Zij hebben letterlijk de stekker in handen voor het voortbestaan van Aldel. De werknemers doen een beroep op NUON om op een goede manier, tegen een normaal tarief, stroom naar Aldel te krijgen. Als dat niet gebeurt, zullen zo’n 860 werknemers hun baan verliezen.

 

Tevens is Max van den Bergh, commissaris van de Koning in Groningen, uitgenodigd om bij de overhandiging aanwezig te zijn. Kuiper: “Ook Max van den Bergh kan een enorme bijdrage leveren aan het oplossen van de energie problematiek in Groningen. Hij kan Aldel redden van de ondergang, door met de provincie een overbruggingskrediet te verstrekken. Dit zorgt voor behoud van banen en het voorkomen van enorme kosten voor Groningen.”

 

Verlies van Aldel en de banen zou naast een klap voor mensen en werkgelegenheid ook nog eens een grote financiële klap betekenen. In de regio moet rekening gehouden worden met verlies van bijna duizend directe en indirecte banen. Dat kost Nederland zomaar tientallen miljoenen per jaar aan uitkeringen en sociale voorzieningen. Een herstart is uitgesloten gezien de aard van het bedrijf, want dat is gelijk aan het bouwen van een nieuwe fabriek doordat het productieproces dan wordt stilgelegd. Bovendien levert een sluiting naar verwachting tientallen miljoenen extra kosten op doordat het terrein schoongemaakt zal moeten worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: