“Verhoog minimum-leeftijd prostituees in Groningen”

Twee gemeenteraadsleden in Groningen vinden dat we er mee moeten ophouden om maar net te doen alsof prostituee een ‘normaal’ beroep is. De prostitutiebranche zal vanwege haar aard nooit normaal zijn.  De gemeente Groningen moet meer doen om misstanden in de prostitutie te voorkomen. Een van de maatregelen moet zijn het verhogen van de minimumleeftijd om in de prostitutie te werken naar 21 jaar. Dat schrijven in onderstaand blog op de GIC Anne Kuik (CDA) en Edward Koopmans (ChristenUnie).
 

‘Het tv-programma ‘Jojanneke in de prostitutie’ heeft onlangs de discussie rond het prostitutiebeleid weer in alle hevigheid doen losbarsten. Al langere tijd is het besef doorgedrongen dat de legalisering van de prostitutie in Nederland is mislukt. Het romantische beeld van de rosse buurt, wat door de legalisatie werd neergezet, is een schijnbeeld.

 Feit is dat de prostitutiebranche vanwege haar aard nooit normaal zal zijn. Immers, waarom vragen we mensen met een uitkering wel om een baan als schoonmaker als passende arbeid te accepteren, maar zullen we nooit zeggen dat ze maar aan de slag moeten als prostituee of anders hun uitkering verliezen?

 En er is geen enkele ouder die wil dat hun dochter deze ‘baan’ krijgt. Daarnaast blijkt dat ondanks de legalisatie de arbeidsomstandigheden en rechten van prostituees nauwelijks zijn verbeterd en misstanden nog volop plaatsvinden. Het CDA en de ChristenUnie vinden dat we onze ogen niet voor deze misstanden mogen sluiten en er alles aan moeten doen om deze te voorkomen.

 

In de Eerste en Tweede Kamer wordt al sinds 2009 over aanpassing van de prostitutiewet gesproken. Een belangrijk onderdeel hiervan is de verhoging van de minimumleeftijd van prostituees van 18 naar 21 jaar. We leven ondertussen in 2015 en er is nog steeds geen zicht op inwerkingtreding van deze nieuwe wet. Waarom wachten we hier dan nog op en zien we lijdzaam toe? De gemeente heeft tenslotte zelf ook de mogelijkheid om de verhoging van de minimumleeftijd in te voeren, zoals de meeste grote steden inmiddels ook al gedaan hebben.

 

De verhoging van de prostitutieleeftijd van 18 naar 21 jaar zal geen wondermiddel zijn tegen alle misstanden en de achterliggende mensenhandel. Maar het is een goede stap om hier tegenin te gaan. Het voorkomt dat zeer jonge vrouwen in een chaotische en makkelijk te beïnvloeden fase van hun leven – al dan niet gedwongen – keuzes maken, waarvan ze de littekens een leven lang blijven meedragen. Door hun jonge leeftijd gaat het hier bovendien om kwetsbare vrouwen.

 

Er wordt wel gezegd dat je met de verhoging van de minimumleeftijd niks bereikt, omdat het merendeel van de prostituees in de stad nu ouder is dan 21 jaar. Dit is een laconieke houding die volgens het CDA en ChristenUnie niet past. De gemeente moet alles op alles zetten om de misstanden uit te bannen, mensenhandelaars te bestrijden en bestraffen, uitstapprogramma’s te bieden om de dames ook een eerlijke kans te geven om eruit te komen.

 

Op initiatief van het CDA en de ChristenUnie in de stad Groningen wordt vanmiddag in de raadscommissie Financiën en Veiligheid over de leeftijdsverhoging van prostituees gesproken.’

 

Anne Kuik (CDA)
Edward Koopmans (ChristenUnie)
 

Anne Kuik

Anne Kuik

Anne Kuik is lijsttrekker voor het CDA in de Groningse gemeenteraad.

Gratis aanmelden voor de Luncheditie!