“Stembus innovatie”: neem gewoon een ouderwets computertje!

'Na de boeiend verlopen verkiezingsstrijd vallen de verhalen op over het uiterst krakkemikkig verlopen stemproces. In deze tijd van superautomatisering en robotisering zijn wij blijkbaar niet in staat om op een simpele manier ons stemproces snel én nauwkeurig én zonder risico's op computerfraude te laten verlopen.

Mijn oog valt op de oude stembus van de gemeente Uithuizen, die ik op een onbewaakt ogenblik uit het rommelmarktaanbod van een goede vriend heb gered. Hij heeft de grootte van een melkbus en met de huidige stembiljetten zou hij na het passeren van de eerste tien kiezers al meer dan vol zitten.

 

Kan dit niet anders? Moet hier niet het principe van de "reversed innovation" eens een keer op losgelaten worden? Hebben we het stemmen met de computer niet veel te ingewikkeld gemaakt?

 

Ik besluit voor mezelf eens uit te vogelen hoe omgekeerde innovatie hier misschien een oplossing kan brengen. Uitgangspunt is dat mijn oude stembus toereikend moet zijn om de uitslag op het stemburo te kunnen bevatten.

 

En eigenlijk is het zo simpel als je maar kunt bedenken.

 

Men neme een allereenvoudigst stand-alone computertje (wat dacht u van de Commodore 64 ...) zonder wifi of ander overbodig internetgedoe en men sluit daar op aan met een traditioneel kabeltje een nog ouderwetser matrixprintertje.

 

We programmeren in Commodore Basic 2.0 ons kiesprogramma en voeren alle kandidaten en partijen keurig in. U krijgt na inlevering van uw stemkaart een uniek nummer toegewezen en na invoering van het nummer en het uitbrengen van de stem drukt u op het knopje OK en hij vraagt: wilt u uw stem uitbrengen op ...... ? en u drukt nogmaals op OK.

 

En dan drukt ons matrixprintertje een klein briefje met de naam van uw partij en uw kandidaat. U pakt het briefje en stopt het in de oude stembus. Klaar is kees!

 

Mocht het matrixprintertje toch onverhoopt storen (deden ze nooit ...) dan vult u even een papiertje in te verkrijgen op het stemburo en schrijft de naam van uw partij en het nummer van de kandidaat op en doet het in de bus. Die hangen op het stemburo natuurlijk op een groot ouderwets stembiljet affiche aan de muur.  

 

's Avonds om 9 uur levert de Commodore de burgemeester keurig de uitslag en u mag dezelfde avond of de volgende dag controleren of de uitslag spoort met de briefjes. De definitieve uitslag wordt natuurlijk aangepast als de briefjes daar aanleiding toe geven. Dus computerfraude is uitgesloten en Schiermonnikoog krijgt nu eindelijk eens een keer serieuze concurrentie!'

 

 

Harrie Hoek

Harrie Hoek

Harrie Hoek, hoofd van Bureau Eemsdelta\EZ.

Gratis aanmelden voor de Luncheditie!