“Stadsapp” GIC: platform voor- en over verrassend Groningen

De Groninger Internet Courant heeft haar “Stadsapp” gepresenteerd: dat zal u vast niet zijn ontgaan. Maar waarom noemen we die app nu “Stadsapp”, zo zult u zich misschien afvragen?

Het antwoord is tweeledig: enerzijds omdat er al media zijn die uitvoerig en meestal uitstekend berichten over het gehele Noorden (Dagblad van het Noorden) of over de provincie Groningen (RTV Noord). Anderzijds omdat wij menen dat er in Groningen zoveel bijzondere dingen gebeuren dat het mooi is om daar een soort platform voor te bieden om dat uit te dragen.

Over Groot Brittannië wordt weleens gezegd: “Splendid in Isolation”. Dat zou je wat ons betreft ook over Groningen kunnen zeggen. Juist dankzij het feit dat Groningen, zeker vanuit de ogen van Randstedelingen, nogal excentrisch is gelegen, hebben wij hier in Groningen de neiging om bijzondere zaken op te pakken en zo op de kaart te zetten.

Dat heeft tot veel mooie zaken geleid. Zoals het Groninger Museum, innovaties, de beste winkelstraat van Nederland, de Mediacentrale, startups, de online industrie, straks (hopelijk!) het Groninger Forum of prachtige kunst.

Die zaken waar we hier een beetje trots op zijn, die willen we op de GIC en dus in de Stadsapp, ook voor het voetlicht brengen. Niet kritiekloos, maar wel met een positieve ondertoon. Maar de provincie Groningen vergeten we heus niet. Die is onverbrekelijk verbonden met de Stad, en ook daar gebeuren prachtige zaken waar we ook heel trots op kunnen zijn. Ook dat zullen we gretig vermelden.

Het enige is dat wij absoluut niet de ambitie hebben om te concurreren met bestaande gerespecteerde Groningse media. Wij willen slechts een aanvulling zijn, en vandaar dat we ons willen specialiseren, met dus wat meer nadruk op de stad Groningen, en wars van het oprukkende populisme.

In de Randstad krijg je voortdurend te horen dat Groningen "zo ver weg ligt". Nou: dat vinden wij niet. Groningen is bovendien al lang niet meer aangewezen op de Randstad, en heeft de banden aangehaald met het minstens zo interessante Bremen, Hamburg en Berlijn, bijna dichterbij dan de Randstad. En zo, tussen Randstad en Berlijn, kan Groningen zich mooi zelfstandig positioneren, als kleine, dynamische en zelfbewuste metropool. En daar wil de GIC graag verslag van doen. Via website, Facebook, Twitter en nu ook via haar Stadsapp.

"Zo ik iets zijn, ben ik een Stadjer! (en Europeaan)!", om maar eens een uitspraak van een Haagse schrijver te parafraseren. En daar komt technisch gezien bij dat een app een zeer handig middel is, waar bijvoorbeeld ook video een mooie plek krijgt.

Samen met u zouden wij de Stadsapp dan ook, naast website, Twitter en Facebook, willen uitbouwen en zo Groningen het supermoderne platform te geven dat het in onze ogen dik verdient!

====

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.noelwapp.gic

App Store: https://itunes.apple.com/us/app/gic.nl/id1070561586?l=nl&ls=1&mt=8

Hans de Preter

Hans de Preter

Hans de Preter is hoofdredacteur van de Groninger Internet Courant.

Gratis aanmelden voor de Luncheditie!