Groningen: het nieuwe Oxford of Cambridge van Europa

Mag de PvdA dan ook in de stad Groningen dramatisch hebben verloren, deze stad is nog steeds een ‘progressieve’ stad waar D66 en GroenLinks nu de grootste zijn geworden. Studentenstad Groningen blijft onverminderd een kosmopolitische studentenstad, waar de stemmers op partijen die voor Europa zijn samen een grote meerderheid haalden. Dat bleek ook al tijdens het Oekraïne-referendum, toen Groningen de stad was met een duidelijke Europese gezindheid, en “GeenPeil” hier het referendum verloor.

Natuurlijk: Groningen telt zeer veel studenten, die van nature al gewend zijn om over de grenzen te kijken. Maar dat de PVV hier met een zeer karige 6,7% van de stemmen nauwelijks een voet aan de grond heeft gekregen is ook mooi nieuws voor bijvoorbeeld Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool Groningen.

Deze instellingen streven er al jaren naar om meer buitenlandse studenten naar Groningen te halen. Dat beleid zet zoden aan de dijk, en dat is ook zeer goed voor de economie en de middenstand, want zonder de buitenlandse studenten zou de groei van het aantal studenten in Groningen zeker afnemen.


Groningen ontwikkelt zich tot een nieuw soort Cambridge of Oxford: internationaal georiënteerde studentensteden, en dat is uit de verkiezingsuitslag af te lezen. Het 'oude' Oxford en Cambridge moeten tot hun eigen spijt zien te gedijen in een nuffig en steeds xenofober wordend provinciaal Engeland. En dat geeft kansen aan een moderne Europees gerichte kosmopolitische stad als Groningen. Overigens: ook in de Middeleeuwen was Groningen al een internationaal georienteerde regio , met in het klooster in Aduard een bibliotheek die tot de beroemdste en grootste van Europa behoorde.

 

Opmerkelijk aan de verkiezingsuitslag in Groningen is ook het hoge opkomstpercentage. Bijna 83 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit in de gemeente Groningen. Dat was, na 1977, het hoogste opkomstpercentage ooit.

 

Winnaar in de stad Groningen was dus D66, gevolgd door GroenLinks en VVD.


De uitslag:

 

D66 (19,9%)
GL (18,9%)
VVD (13,6%)
SP (10,8%)
PvdA (8%)
PVV (6,7%)
CDA (6,6%)
PvdD (5,2%)
CU (4,4%)
50+ (1,7%)
SGP (0,4%)

 

 

 

Hans de Preter

Hans de Preter

hdepreter@gic.nl

Hans de Preter is journalist bij persbureau Tammeling / De Groninger Internet Courant

Gratis aanmelden voor de Luncheditie!