Aardbevingen een fact op life ? – Alleen in duurzaam beveiligde huizen is er toekomst voor Groningen

“Vorig jaar zei minister Henk Kamp dat de aardbevingen in Groningen “a fact of life” zijn. Deze uitspraak kwam heel hard aan, maar ik ben van mening dat het wel zo is. We moeten er mee leren leven. Iedere dag word je geconfronteerd of je nu wilt of niet, met de gaswinningproblematiek, en velen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis. Op verschillende niveaus wordt er gesproken over onze problemen. ‘

De gaskraan moet dicht, uitkoopregelingen, het openbaar maken van meetgegevens en het preventief versterken en repareren van boerderijen, kerken en huizen. Deskundigen zijn aan het zoeken van oplossingen, maar zie het toch als dweilen met de kraan open! De gaswinning heeft al decennia lang de bodem getergd, is het dichtdraaien van gaskraan nog de oplossing?

 

Groningers zijn verknocht aan hun prachtige provincie en willen, net als ik, hier voor geen goud meer weg. We hebben elkaar zoveel te bieden, maar het leven is voor ons al jaren niet meer aangenaam. Dan wil je de horizon verbreden en ga je denken in oplossingen. Wat is er mogelijk? Hoe kunnen we op een korter termijn onze veiligheid en levensgenot terug krijgen? Kun je dan van de nood een deugd maken?

 

Ik zie de oplossing in nieuwe aardbevingbestendige, duurzame woningen. Voor velen zal deze optie heel hard slikken zijn, want je huis is je kasteel. Als gedupeerde moet je kijken naar een oplossing die een betere optie is dan de uitzichtloze situatie waar je nu inzit. Ook financieel gezien, want het is klip-en- klaar dat een groot deel van onze huizen niet bestand zijn tegen de aardbevingen. Hoelang wil je doorgaan met oplappen en reparen, intussen bakken vol geld aan uitgeven, terwijl je weet dat het huis het uiteindelijk gaat verliezen van de aardbevingen.

 

Een nieuwe aardbevingsbestendige woning, met extra duurzame faciliteiten, zodat ze ook nog eens heel aantrekkelijk zijn voor een eventuele latere verkoop. Het lijkt mij meer dan redelijk dat we meer dan wat extra’s terug krijgen van de gas miljarden. Uiteraard is de uitvoering van deze oplossing niet gemakkelijk, en er zullen nog veel hobbels moeten worden genomen door de deskundigen, maar ik ben van mening dat dit uiteindelijk de beste en goedkoopste oplossing zal zijn. Het uitzicht op een normaal en veilig leven, wat zal dit een fantastisch perspectief zijn! Een leven waarin we niet meer dagelijks hoeven te strijden voor onze rechten, tegen organisaties en hun bestuurders, die ons liever doodzwijgen en door niet- en of eerlijk te communiceren, laten zien dat ze schijt aan ons hebben!

 

Tevens is de uitvoering van dit plan ook nog goed voor onze economie en schatkist. Een win-winsituatie! Als Nam, het ministerie van Economische Zaken en andere betrokken partijen de problemen nu eens op een volwassen manier zouden oppakken en erkennen dat ze hebben geleerd van hun fouten. Dan laat je zien aan de Groningers, dat je echt het beste met hen voor hebt! Wat zal dit een enorme stap voorwaarts zijn. Dus heren en dames, nu niet meer wachten en intussen lekker doorpompen. Daden willen wij zien, dus vandaag nog aan de slag gaan voor een nieuwe toekomst van Groningen!

 

Bettie van Veen

Bettie van Veen

Bettie van Veen

em.vanveen@ziggo.nl

Bettie van Veen was waarnemend voorzitter van de Groninger Bodem Beweging en zet zich actief in voor veiligheid van de inwoners van het aardbevingsgebied.

Gratis aanmelden voor de Luncheditie!