Commentaar: Inwoners Haren: veel succes er mee!

De gemeenteraad van Haren heeft in meerderheid besloten te kiezen voor zelfstandigheid, en niet voor samenvoeging met Groningen. Deze keuze is een felicitatie waard, want het zal niet eenvoudig zijn geweest om zo’n besluit te maken. Maar bij die felicitatie willen we ook een enkele kanttekening plaatsen.

In Haren is door voorstanders van zelfstandigheid ook wel aangevoerd dat samenvoeging met Groningen zou leiden tot hogere criminaliteit. Wij vinden dat een ontluisterend argument, waar tegen je stelling zou moeten nemen. Het klinkt als een soort vooroordeel ten aanzien van Groningen, een populistisch argument, en populisme is er momenteel al meer dan genoeg in Nederland en Europa.

 

De tweede kanttekening is dat veel inwoners van Haren in de stad Groningen werken, of gewerkt hebben. En veel andere inwoners van Haren gaan in Groningen wel naar cultuurcentrum De Oosterpoort of de Stadsschouwburg. En dat betekent dat zij wel profijt hebben van tal van voorzieningen in de gemeente Groningen, maar er niet via gemeentelijke belastingen aan bij dragen. "Free-riding" wordt dat wel genoemd.

 

Een derde opmerking is dat de financiële situatie van Haren niet sterk is. Kennelijk kunnen ze in Haren toch iets minder goed met geld omgaan dan de gemeente Groningen waar men wel werkt met een begroting met perspectief, ondanks de veel ingewikkelder sociale structuur in de gemeente Groningen.

 

Dit gezegd hebbende willen we Haren oprecht feliciteren met haar keuze.  Het nastreven van zelfstandigheid met een beperkte begroting is een mooie uitdaging, en wie weet gaat het lukken. Waar het nu om gaat is dat het verstandig is om als vrienden of goede buren met elkaar om te gaan, en daarin passen vooroordelen niet. Ook niet vanuit Haren richting Groningen.

Hans de Preter

Hans de Preter

Hans de Preter is hoofdredacteur van de Groninger Internet Courant.

Gratis aanmelden voor de Luncheditie!