Blog: “Groningen als laatste van het gas af”

De Groninger huishoudens, bedrijven en instellingen gebruiken per jaar voor de verwarming 7% van wat de NAM mag oppompen. De rest van Nederland gebruikt 93% van gas uit het  Groningen-veld.

Regelmatig kom ik tegen dat Groningen als eerste van het gas af zou moeten. Maar waarom moeten wij als eerste? En hoeveel gas gebruiken de Groningers eigenlijk?

Om hier een antwoord op te geven moest ik diep duiken in de gegevens van de provincie Groningen en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit volgt dat de 290.000 huishoudens in de provincie Groningen zo’n half miljard kuub Gronings gas gebruiken. Bedrijven, kantoren en andere gebouwen hebben voor hun verwarming nog eens 1,2 miljard kuub nodig. Samen is dat 1,7 miljard kuub Gronings gas. De VVD/PvdA- regering gaf de NAM op 23 september 2016 een vergunning om tot 2021 jaarlijks 24 miljard kuub Gronings gas te winnen.

 

Kortom, Groningen gebruikt voor de verwarming 7% van wat de NAM jaarlijks mag oppompen. Als Groningen als eerste van het gas afgaat en Nederland niets doet, zet dat geen geweldige zoden aan de dijk.

 

Het Nederlandse gas is over 20 jaar op. Daarom blijven energiebesparing en duurzame energie echter van groot belang, ook in Groningen. Het aardbevingsbestendig maken van huizen moet voorop blijven staan, bij voorkeur in combinatie met besparing en duurzame energie. Hetzelfde geldt voor bedrijven en scholen met vaak platte daken waar plaats is veel zonnepanelen.

 

Maar laten we de duizenden Groningers die te maken hebben met schade door aardbevingen niet nog eens extra belasten doordat hun omgeving op de schop moet door warmtenetten en dergelijke. Of neem de warmtepomp voor de verwarming van huizen. In mijn Groninger wijk Paddepoel worden er 40 zogeheten “nul op de meter woningen” gebouwd. Deze huizen krijgen zonnepanelen die jaarlijks zo’n 5700 kilowattuur op moeten wekken. De warmtepomp en het elektrisch koken vragen ook 5700 kilowattuur.


Nul op de meter betekent hier: los van het gasnet maar wel vast aan het stroomnet. Zonder elektriciteit uit een gascentrale zouden deze huizen in de winter steenkoud zijn, zolang er geen grootschalige opslagsystemen voor de opgewekte zonnestroom bestaan. Een gascentrale is voor deze huizen op dit moment van levensbelang.

 

De provincie Groningen heeft vooral rust nodig. Stop daarom ook met plannen voor grootschalige windparken en de opslag van CO2 in bijna lege gasvelden of de opslag van kernafval in de Noord-Nederlandse zoutkoepels. 

 

Herman Damveld

hdamveld@xs4all.nl

Herman Damveld is energiedeskundige en publicist.

Gratis aanmelden voor de Luncheditie!