Aangename verrassing bij het Groninger Forum; nu de oostwand nog

Kijkt u ook wel eens bij de nieuwbouw van het Groninger Forum? Dat kan makkelijk wanneer u aan de wandel bent in de Groninger binnenstad. Achter ’t Feithhuis is een klein straatje, en vandaaruit  ben je zo bij de bouwplaats van het Groninger forum. Maar – nog gemakkelijker – u kijkt even op de voorpagina van de GIC, en daar klikt u op de foto van de bouwplaats rechtsonder. Dan heeft u dankzij de webcam live uitzicht op het vorderen van de werkzaamheden.

Wat dan opvalt is dat er nu echt schot in zit: duidelijk zichtbaar is nu al de basis voor twee torens die straks samen het geraamte vormen van het Groninger Forum.

 

Maar wat u nu ook al duidelijk ziet is het plein dat ontstaat rondom het Groninger Forum: de Nieuwe Markt. Aan de zuidzijde van dat plein verrijzen nu duidelijk zichtbaar nieuwe panden, die als het ware de achterkant vormen van de Poelestraat.

 

Over smaak valt niet te twisten. Maar laten we dat nu eens lekker wel gaan doen ! Want wat ons betreft is de eerste indruk dat dit mooie, moderne pandjes worden, onder meer bestemd voor een Italiaans horeca concept.

 

De Nieuwe Markt zou best eens een interessante en gezellige aanvulling kunnen worden voor de binnenstad. Zodat je niet meer uitsluitend bent aangewezen op Vismarkt en Grote Markt, zodat je straks lekker door kunt lopen naar de Nieuwe Markt. Daar kun je je dan vergapen aan het Groninger Forum, maar ook kun je er genieten van een prettige binnenstad sfeer.

 

Wat het Groninger Forum betreft: de meningen zijn nog steeds zeer verdeeld over de vraag of het er moest komen of niet. Maar goed: de bouw is nu eenmaal al lang en breed begonnen. Voor- en tegenstanders kunnen nu alleen maar hopen dat het allemaal toch mooi gaat worden, en hopelijk niet te fors in verhouding tot de omgeving.

 

Of dat zo is, dat zullen we moeten afwachten. Maar het lijkt er in elk geval op alsof het pleintje rond het Forum een leuk, nieuw stukje binnenstad aan het worden is.

 

Wat ons wel grote zorgen maakt is het ontwerp voor de oostwand. Binnenkort worden ontwerpen gepresenteerd, waar de Groningse bevolking uit kan kiezen. Het valt te hopen dat dat uiteindelijk leidt tot een nieuwe oostwand die er in alle opzicht gewoon mooi uitziet, want Groningers zullen daar tot in lengte van jaren tegenaan moeten kijken, en laten we deze unieke kans om er iets hartveroverends van te maken, toch vooral niet verprutsen.

 

 

Hans de Preter

Hans de Preter

Hans de Preter is hoofdredacteur van de Groninger Internet Courant.

Gratis aanmelden voor de Luncheditie!