bereikbaarheid-verkeer

19 sep 2014, 11:11

En zό werkt Groningen aan de langste brug van Noord - Nederland !

En zό werkt Groningen aan de langste brug van Noord - Nederland !

Langzaam maar zeker begint zichtbaar te worden hoe de nieuwe Sontbrug er uit zal komen te zien. Dat wordt de langste brug van Noord-Nederland die straks een rechtstreekse verbinding gaat vormen tussen Meerstad en Groningen.

De brug wordt nu aangelegd, zodat deze in gebruik kan zijn wanneer eind 2015 de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg van start gaan. Wethouder Paul de Rook en regiodirecteur Lammert Westra van BAM gaven gisteren tekst en uitleg aan bewoners en bedrijven in de buurt van de Sontbrug.

Zij konden een blik werpen in de bouwkuipen. Ook legde wethouder De Rook de eerste betonnen plaat van de Sontbrug boven water, nu de laatste heipaal de grond in is geslagen.

Vanaf eind 2015 kunnen fietsers, auto's en bussen over de nieuwe Sontbrug van Meerstad naar de binnenstad van Groningen. Deze brug over het Winschoterdiep verbindt de Bornholmstraat met de Sint Petersburgweg. De brug krijgt een doorvaarthoogte van 3,80 meter en een doorvaartbreedte van 18 meter.

 

De Sontbrug is onderdeel van het Sontwegtracé. Dit tracé beslaat het gebied van de kruising Europaweg/Sontweg tot aan de rotonde naar de Oostelijke Ringweg. Met de komst van het Sontwegtracé komt er een rechtstreekse verbinding van Meerstad met hartje Groningen.

 

Sontbrug: nieuwe brug over Winschoterdiep

Op de brug komen twee rijstroken voor het autoverkeer, een busstrook richting stad en aan de noordkant een fietspad voor twee richtingen en een voetpad. BAM is in opdracht van gemeente Groningen in maart begonnen met de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de brug.

De werkzaamheden kunt u volgen via twee webcams.
 

Opvallende markering

Het ontwerp van de brug komt tegemoet aan twee eisen: zorg voor een opvallende markering richting stad én maak een slanke brug die zorgvuldig in de omgeving past. Dit heeft geresulteerd in een lange brug met smalle profielen, transparante leuningen, met makkelijke hellingen voor de fietsers. Als de brug open staat, is de opvallende markering richting stad te zien. Beide weggedeelten gaan omhoog en dat levert een bijzonder plaatje op, zoals op de artist impressie is te zien.

(Foto's : HENK TAMMENS, gemeente Groningen)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: