Wat typeert de Groningse aanpak?
Het bijzondere aan de Groningse aanpak is dat de warmtetransitie publiek wordt georganiseerd. Dat betekent dat WarmteStad in handen is van de gemeente en Waterbedrijf Groningen. Het doel van het bedrijf is om Groningen te voorzien van duurzaam opgewekte energie uit eigen omgeving.
WarmteStad werkt samen met woningcorporaties en energiecoöperatie Grunneger Power. Inmiddels voorziet het bedrijf 8000 woningen, scholen en andere gebouwen van duurzame warmte. De ambitie van WarmteStad is om dit uit te breiden naar 12.500 aansluitingen in het noordwesten van de stad.
Voor de warmte van WarmteStad worden verschillende lokale bronnen gebruikt: restwarmte van datacenters, de WarmteCentrale Zernike maar ook het grootste zonnewarmtepark van Noordwest-Europa.
Collectieve warmte
Ook landelijk wordt op dit moment gekeken naar een grotere rol voor gemeenten in de warmtetransitie: de Wet collectieve warmte (Wcw) is in de maak. Dit moet de basis leggen voor een duurzaam en publiek georganiseerd warmtesysteem. Op dit moment wordt de Wcw behandeld in de Tweede Kamer. Omdat we in Groningen al zo’n systeem hebben, organiseerde het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW), gemeente Groningen en WarmteStad het bezoek aan de stad.