wonen

14 aug 2017, 10:10

Groningers gedenken beving Huizinge met koffertocht en kerkklokken

Groningers gedenken beving Huizinge met koffertocht en kerkklokken

Het is op woensdag 16 augustus precies vijf jaar geleden dat bij Huizinge de tot nu toe zwaarste gasbeving in Groningen plaatsvond: 3,6 op de schaal van Richter. Om deze beving te herdenken zullen aanstaande woensdag de klokken in een groot aantal kerken luiden. Daarnaast wordt er een 'koffertocht' georganiseerd, waarmee bewoners van de bevingsregio willen aangeven dat volgens hen de gaswinning nog altijd boven hun veiligheid gaat.

De organisatoren van de herdenking stellen dat de regering vijf jaar na dato nog steeds het produceren van gas voorrang geeft boven de veiligheid en leefbaarheid van Groningen. Gedupeerden en sympathisanten lopen komende woensdag daarom met koffers en verhuisdozen in een stille tocht naar een eeuwenoude, gestutte boerderij in Huizinge, het epicentrum van de beving. De tocht staat stil bij de gevolgen en de impact van deze beving en de bevingen die daarop volgden.

 

Om 22:30 uur, het tijdstip van ‘de grote klap’, luiden daar de kerkklokken. Kerken elders zullen om 20.00 vijf minuten luiden als openingsakkoord van de herdenking. Ook kerken in de rest van Nederland worden opgeroepen mee te doen aan de actie door hun klokken te laten luiden.Protest tegen kaalslag
"De actie is een protest tegen de manier waarop met mensen wordt omgegaan en het voortzetten van de gaswinning, de veroorzaker van kaalslag en verruïnering van het Groningse platteland met haar prachtig oude gebouwen en monumenten", aldus de organisatie. "Al bijna zestig panden zijn inmiddels afgebroken, diverse huizen staan leeg en duizenden woningen moeten worden gesloopt of versterkt. De koffers en verhuisdozen staan symbool voor het gevoel van ontheemding dat veel Groningers hebben."

Het einde is nog niet in zicht
Ondanks alle beloftes na 2012 hebben mensen dagelijks last van de gevolgen van de gaswinning, zo stelt initiatiefneemster Elke Meiborg van actiegroep Van Graan Naar Banaan: "Na vijf jaar frustratie, verdriet en woede, is het einde nog lang niet in zicht. Ons wacht sloop, vernieling of verhuizing, terwijl de gaswinning gewoon doorgaat."

De koffertocht is een initiatief van de actiegroep Van Graan Naar Banaan, ondersteund door Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging, Platform Kerk en Aardbeving, Houd Groningen Overeind en het Groninger Gasberaad.

Foto: Anjo de Haan - Milieudefensie

 

 


;