Cultuur & Uitgaan

Waarom worden succesvolle vrouwen als een bitch gezien?

Waarom worden succesvolle vrouwen als bitch bestempeld, terwijl vaders die parttime werken om voor hun kinderen te zorgen gezien worden als aardige sukkels? Zijn vrouwen beter in zorgen en mannen beter in leidinggeven? Of zijn dit achterhaalde stereotypes? In de Aletta Jacobslezing in het Academiegebouw op woensdag 8 maart legt Belle Derks de onbewuste sekse-stereotypen bloot en vertelt hoe maatschappelijke verwachtingen van mannen en vrouwen hun werk beïnvloeden. Wilma Mansveld reageert op haar stellingen.


Leestijd: 1 minuut

Waarom worden succesvolle vrouwen als een bitch gezien?
Waarom worden succesvolle vrouwen als een bitch gezien?

Vrouwen werken elkaar tegen op weg naar de top van hun carrière. Hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie Belle Derks presenteert in deze Aletta Jacobslezing haar onderzoek naar dit Bijenkoninginnen-fenomeen. Is dit iets typisch voor vrouwen of heeft het te maken met omstandigheden waarin zij herinnerd worden aan het feit dat vrouw zijn geen voordeel is. Hoe hebben sekse-stereotypen invloed op romantische relaties tussen mannen en vrouwen? Wat vinden we er anno 2017 van wanneer een vrouw een meer succesvolle carrière heeft dan haar man? Derks vertelt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek over onbewuste processen die verschillen tussen mannen en vrouwen in stand houden.

Belle Derks is hoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar hoe vrouwen en etnische minderheden beïnvloed worden door negatieve stereotypen, en wat we kunnen doen om er voor te zorgen dat deze groepen – ondanks ongelijke maatschappelijke kansen – hun motivatie, ambitie en prestatie behouden.

Coreferent Wilma Mansveld is vanaf 1 maart 2017 directeur van Veiligheidsregio Groningen. Ze heeft een ruime ervaring in het bedrijfsleven en het openbaar bestuur. Ze was staatssecretaris infrastructuur en milieu in het kabinet-Rutte II, Gedeputeerde namens de PvdA in Groningen en secretaris van de SER Noord-Nederland. Recentelijk was zij waarnemend burgemeester. Daarnaast vervult ze verschillende bestuurlijke en toezichthoudende (neven)functies.

In 1871 werd Aletta Jacobs (1854-1929) als eerste vrouwelijke student toegelaten tot de Groningse universiteit. Zij studeerde geneeskunde en promoveerde op 8 maart 1879. Sinds 1982 organiseert Studium Generale Groningen de Aletta Jacobs Lezing als eerbetoon aan haar persoon en werk.

Klik hier voor meer informatie en de kaartverkoop!