Cultuur & Uitgaan

Speelgebied voor kinderen met 'oernatuur' Kardinge

Kinderen uit de wijken Beijum, Lewenborg, maar ook uit andere delen van de stad, krijgen er een bijzondere speelplek bij. Natuurmonumenten start namelijk met de aanleg van een natuurlijke speelplek waar kinderen ouderwets naar hartenlust kunnen spelen in een zeer natuurlijk ingerichte omgeving.


Leestijd: 1 minuut

Speelgebied voor kinderen met 'oernatuur' Kardinge
Speelgebied voor kinderen met 'oernatuur' Kardinge

De locatie van deze speelplek ligt ten oosten van het Koerspad, tussen Beijum en Lewenborg en de sportvelden Kardinge. De locatie is ook toegankelijk voor mensen met een beperking.

Coördinator natuurbeheer Kardinge Reiner Hartog is blij dat het project nu uitgevoerd gaat worden: ‘We gaan aan de slag met de aanleg van een waterspeelplek voorzien van een pomp met een waterloop, we gaan een steigertje aanleggen, maar ook picknickplekken die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Natuurlijk mogen heuveltoppen met speelzand en klim- en klauterstammen niet ontbreken. We hebben de afgelopen periode veel werk achter de schermen verricht en staan nu te popelen om eindelijk echt te beginnen’.

Waarom ?

De aanleiding voor speelnatuur kwam enige jaren geleden naar voren toen wijkbewoners en Natuurmonumenten samen een nieuw inrichtingsplan voor de zuidelijke wijkrand van Beijum opstelden. Eén van de onderdelen betrof de wens om een natuurlijke speelplek voor kinderen uit de wijken Beijum en Lewenborg te realiseren. Dit verzoek paste goed bij het jeugdprogramma van Natuurmonumenten OERRR.

Samen onderhouden

Hartog licht verder toe: ‘Destijds gaven wijkbewoners aan behoefte te hebben aan een natuurlijke locatie waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat kinderen kennismaken met de natuur en dat spelenderwijs in de buurt kunnen doen’

Het OERRR programma van Natuurmonumenten leent zich daar bij uitstek voor, zo vervolgt Hartog. Half maart start loonbedrijf Mulder uit Noorddijk met het zwaardere werk.

Foto: Natuurmonumenten, fotograaf: Andries de la Lande Cremer