Cultuur & Uitgaan

Oetstukkerij: Grunneger filmprogramma tijdens Noorderzon

Aardappelzetmeel, gas, koeienhandel, entertainment en een beeld van de stad dat niet meer bestaat. Van Groningse fictie tot het zoeken naar je geschiedenis in een ander land. Van prachtige archiefbeelden tot aan vragen over de toekomst: samen met Stichting Beeldlijn, het RHC Groninger Archieven en een flink aantal getalenteerde (Groningse) filmmakers, presenteert Noorderzon dit jaar een driedaags programma vol niet-te-missen films en docu's.


Leestijd: 4 minuten

Oetstukkerij: Grunneger filmprogramma tijdens Noorderzon
Oetstukkerij: Grunneger filmprogramma tijdens Noorderzon

Kaarten voor de onderstaande films zijn verkrijgbaar aan de deur. Voor de film van Alex Pitstra zijn kaarten vanaf 17 juli verkrijgbaar via de website van Noorderzon of bij de Kiosken en het ticket- en infocentrum in het Grand Theatre.

Filmprogramma

VRIJDAG 18 AUGUSTUS

Locatie: Oberon Tent

Fedde Hoekstra | Het Spijkerpaleis & De Boule de Boule
Fedde Hoekstra schrijft, regisseert en produceert films. Tijdens Noorderzon presenteert hij twee van zijn films: Het Spijkerpaleis en De Boule de Boule.

Het Spijkerpaleis

Een eigenwijze architecte in de dop wedt met haar oudere broer dat ze in staat is een zelf ontworpen 'eco-keet' te bouwen. Het blijkt een overmoedig besluit, maar als de jongedame in contact komt met een populaire volkszangeres en de kleurrijke bouwploeg die haar kapitale villa verbouwt en verduurzaamt, krijgt ze een sprankje hoop en een zomervakantie om niet snel te vergeten!

De Boule de Boule

Op een besneeuwde camping proberen een kluizenaar en een depressieve vluchteling te ontkomen aan hun isolement door het spelen van jeu des boules. Ze hechten pas echt na de komst van een pedante crimineel.

ZONDAG 20 AUGUSTUS

Locatie: Oberon Tent

Alex Pitstra | Bezness as Usual

Alex Pitstra is de in Groningen opgegroeide zoon van een Tunesische vader en Nederlandse moeder. Pitstra, die nog klein was toen zijn vader het gezin verliet, reisde in 2005 naar Tunesië om hem weer op te zoeken. De film gaat over de complexe relatie die zich vanaf dat moment ontwikkelde. Pitstra heeft een dubbel gevoel over de man die aardig overkomt, maar zijn moeder indertijd slecht behandelde en jarenlang niets van zich liet horen.

De film werd tijdens de 21ste editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam in Groningen verkozen tot Beste Groninger Non-Fictiefilm 2016. De Groningse componist Renger Koning ontving een Buma Award voor Beste Filmmuziek 2016.

MAANDAG 21 & DINSDAG 22 AUGUSTUS

Locatie: Horatio Tent

Groninger Archieven | Een selectie van de mooiste films uit de Groninger Archieven tussen 1930 en 1970

Een zwevend aardappelmannetje in de jaren '30, de stad in beeld en geluid in 1957, boeren onderhandelen op de Veemarkt in de Oosterpoort in 1969, spiekende kinderen bij de aankomst en opbouw van kermis begin jaren '50 en de ombouw van stadsgas naar aardgas, toen nog niemand van Groningse aardbevingen had gehoord in de jaren '60. Van aardappelzetmeel tot gas, koeienhandel en entertainment en natuurlijk een beeld van de stad dat niet meer bestaat.

Stichting Beeldlijn | Het Witte Goud. De geschiedenis van de chilisalpeter

De documentaire is geinspireerd op het boek Windjammers in Delfzijl dat Aafke Steenhuis over de chilisalpeter schreef en vertelt het verhaal van een grondstof die leidde tot welvaart en geluk, tot bittere armoede en strijd. Maar ook bracht de Chileense pampa liederen en poezie voort zoals de Cantata Sante Maria de Iquique die in Groningen door De Volkstem, een van de oudste zangkoren in Nederland, wordt gezongen.

Joren Molter | In Kropsdam is iedereen gelukkig

Lammert doet geen vlieg kwaad. Hij woont met zijn sierduiven en zijn beste vriendin Frieda in het Groningse dorpje Kropsdam. Zijn rustige leven wordt ruw verstoord wanneer hij verdacht wordt van een deal met energiebedrijf GreenNow, om een windmolen op zijn land te laten plaatsen. Lammert is zich van geen kwaad bewust: hij wil helemaal niets met windmolens te maken hebben. Toch merkt hij dat het dorp hem anders begint te behandelen. Want in Kropsdam is iedereen gelukkig, behalve als je pech hebt.

Tom Tieman | De laatste boer van Euvelgunne

Tussen het razende verkeer van de Groninger ringweg en de bedrijven op industrieterrein Euvelgunne houdt boer Thies Dijkhuis nog elf koeien op zijn kleine stukje land. Vroeger keek Dijkhuis vanuit zijn boerderij uit over de weilanden. Veel collega-boeren zijn uit het voormalige gehucht Euvelgunne vertrokken om plaats te maken voor de industrie. Ook Dijkhuis had weg kunnen gaan, maar hij besloot om samen met zijn broer Teun de strijd aan te gaan met de oprukkende stad.

Stichting Beeldlijn | Boer tussen kunst en koren, een portret van boer en galeriehouder Albert Waalkens (1920-2007

Deze markante Groninger dreef vanuit zijn koeienstal in Finsterwolde een galerie voor moderne avant garde kunst. Pervers en sensationeel, zo oordeelde kunsthistorici. maar de galerie werd toonaangevend in Nederland.

WOENSDAG 23 AUGUSTUS

Locatie: Desdemona Tent

Antonia Rehnen en Kinetophone | Memories wrapped in paper planes

Memories wrapped in paper planes is een korte film op de grens van droom en werkelijkheid. Traditioneel handmatige animatie gemengd met archiefbeelden. De experimentele soundtrack wordt gecomponeerd en uiteindelijk live ten gehore gebracht tijdens vertoningen op Noorderzon door Kinetophone.

Klik hier voor meer informatie en kaarten