Sport

Winst in Nations Cup was laatste kunstje VDL Bubalu in landenwedstrijden; toppaard Jur Vrieling wordt ingezet voor de fokkerij

VDL Bubalu heeft zaterdagavond op glorieuze wijze afscheid genomen van de actieve wedstrijdsport. De hengst bezorgde Nederland in Barcelona de Nations Cup. Jur Vrieling reed Bubalu foutloos rond en, omdat Jeroen Dubbeldam en Maikel van der Vleuten ook zonder fouten bleven, was dat voldoende voor de winst en een half miljoen euro. Eigenaar Wiepke van de Lageweg heeft besloten om Bubalu terug te trekken uit de wedstrijdsport en in te zetten voor de fokkerij.


Leestijd: 1 minuut

Daardoor komt er een einde aan de combinatie Vrieling en Bubalu. De twee hebben de afgelopen jaren grote successen gevierd en zouden wat Vrieling betreft ook nog wel doorkunnen. Volgens de Holwierder is Bubalu fysiek zelden zo goed in orde geweest als de afgelopen maanden. Sinds 2009 rijdt Vrieling op Bubalu en reed in 24 landenwedstrijden twintig keer foutloos. Een staat van dienst om u tegen te zeggen. In augustus die jaar reed Vrieling in Frankrijk de beslissende rit met het landenteam waardoor de wereldtitel werd binnengehaald. Bij de Olympische Spelen in Londen werd met het landenteam zilver veroverd en nu in Barcelona de grote finale van het seizoen daar waar het de landenwedstrijden betreft. Mogelijk rijdt Bubalu nog één of twee wedstrijden ter afscheid maar qua landenwedstrijden is het sowieso gebeurd.

Daarnaast reden de twee op individiueel niveau ook diverse prijzen bij elkaar. Zo werd in 2012 het Nederlands kampioenschap in Mierlo binnengehaald. Verder werden diverse grote prijzen in de wacht gesleept, maar 2014 was toch het beste jaar. Op de site van de KNHS, de hippische bond laat Vrieling het volgende weten: "VDL Bubalu is nog steeds topfit. Daarom is het jammer om nu afscheid van hem te moeten nemen als sportpaard. Aan de andere kant, wat is er mooier om afscheid te nemen op wat ik durf te omschrijven als het absolute hoogtepunt in zijn carrière, de gouden team medaille tijdens de wereldkampioenschappen en zijn formidabele tweede manche daar in de landenwedstrijd? De pijn wordt iets verzacht door het feit dat ik in VDL Zirocco Blue N.O.P. en Zavall VDL fantastische opvolgers heb, waarmee ik op het hoogste niveau in de sport door kan gaan", aldus Vrieling.