Sport

Wielerseizoen begint in Groningen; met zaterdag de Ronde van Groningen

Terwijl Koning Winter nog een laatste stuiptrekking doet staat zaterdag de Ronde van Groningen op het programma. De traditionele opening van het wielerseizoen in de provincie Groningen. De klassieker over bijna 173 kilometer heeft sinds een aantal jaren de start en finish in Uithuizermeeden. Om 12.05 uur schiet het peloton in gang en gaan de renners proberen de opvolger te worden van Tijmen Eising, die vorig jaar als eerste over de streep kwam.


Leestijd: 1 minuut

De Ronde van Groningen staat voor de veertigste keer op de kalender. Egbert Koersen was in 1979 de eerste winnaar. Tot een aantal jaren geleden maakte de wedstrijd deel uit van de KNWU Clubcompetitie, maar sinds 2016 is het een zogeheten vrije klassieker. Dit geeft de organisatie de mogelijkheid om een sterker deelnemersveld samen te stellen. In de editie van 2018 staan een aantal oud-profs op de deelnemerslijst. Bij de organiserende Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) staat Martijn Keizer opgesteld. De Muntendammer kreeg afgelopen jaar bij Lotto-Jumbo geen nieuw contract. Hij is meer dan tien jaar beroepsrenner geweest. Bij de formatie van Monkey Town staan André Looij en Barry Markus op de voorlopige startlijst.

Verder is Cees Bol voorzien bij SEG Racing Academy. Bol kende afgelopen jaar veel blessureleed, maar won in 2016 Olympia's Tour. De hele top drie van vorig jaar is ook weer van de partij. Naast winnaar Eising zijn dat Wim Kleiman uit Almelo en Rick Ottema uit Muntendam. Ottema werd afgelopen zondag zesde in de Ronde van Drenthe en was één van de uitblinkers. De winnaar van de Ster van Zwolle twee weken geleden, Maarten van Trijp, is met zijn ploeg helaas niet van de partij. Jeff Vermeulen, de winnaar van 2016, staat wel op de startlijst. De weersverwachting lijkt ervoor te zorgen dat het één van de zwaarste edities in de geschiedenis van de Ronde van Groningen gaat worden.