sport

17 mrt 2017, 08:08

Wie volgt Jeff Vermeulen op in Ronde van Groningen; zaterdag 39e editie

Wie volgt Jeff Vermeulen op in Ronde van Groningen; zaterdag 39e editie

Om 12.00 uur klinkt zaterdagmiddag het startschot van de 39e Ronde van Groningen. Ruim 150 renners gaan dan in Uithuizermeeden onderweg voor een wedstrijd over bijna 175 kilometer. Het is voor de tweede keer een zogeheten vrije klassieker. Sinds 2016 maakt de koers geen deel meer uit van de KNWU Clubcompetitie. Vorig jaar was Jeff Vermeulen uit Exloo de snelste van een kleine kopgroep. Er wordt gestreden om zijn erfenis.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rick Ottema uit Muntendam mocht vorig jaar als tweede op het podium plaatsnemen en Elmar Reinders uit Emmen, inmiddels prof bij Roompot Oranje Peloton, eindigde als derde. De weersverwachting, windkracht vijf à zes, doet vermoeden dat het zaterdag een echte Ronde van Groningen wordt. Vechten om in de eerste waaier te zitten en dan zolang mogelijk volhouden. De organisatie heeft 22 ploegen vastgelegd. Alle sponsorploegen zijn van de partij. Bij Destil Jo Piels staat Jochem Hoekstra uit Haren op de startlijst. Hij liep vorig jaar stage bij Giant Sunweb, maar kreeg geen contract aangeboden. De vraag is waar Hoekstra staat? Bij SEG Racing Academy staat Nederlands kampioen en winnaar van de Ster van Zwolle Fabio Jakobsen opgesteld, maar het is nog twijfelachtig of de Gelderlander naar Groningen afreist.

De twee Groninger clubs de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) en De Stormvogels uit Veendam zijn ook van de partij. Het is de thuiswedstrijd van de NWVG. Tien keer wisten ze tot nu toe hun eigen wedstrijd te winnen. Nu het een vrije wedstrijd is, is winnen een stuk lastiger geworden. Marco Hoekstra was in 2015 de laatste NWVG-er die won. Bij De Stormvogels is ze weer ervaren Cor van Leeuwen normaal gesproken iemand die het lang vol moet kunnen houden.  Vanuit Uithuizermeeden gaat het richting Lauwersoog, om via Zoutkamp en Warfhuizen in Aduard uit te komen.

Daarna gaat het via Adorp en de kasseienstrook bij Zuidwolde richting Ten Boer. Vanaf daar wordt over het Hogeland gekoerst.  In Uithuizermeeden volgt nog een lokale omloop van elf kilometer. Rond de klok van 16.15 is dan bekend wie de 39e Ronde van Groningen op zijn palmares heeft bijgeschreven.

;