Virgil van Dijk belangrijk voor Oranje; 3-0 zege op Portugal

In zijn tweede wedstrijd als aanvoerder van het Nederlands elftal heeft oud-FC Groningen speler Virgil van Dijk direct zijn stempel kunnen drukken. De aanvoerder leidde een met 3-0 winnend team van Portugal en scoorde bovendien zelf de derde treffer. Zeker voor rust speelde de ploeg van bondscoach Ronald Koeman een prima wedstrijd. Hans Hateboer bleef de hele wedstrijd op de bank.

Het was de revanche op een matige ouverture drie dagen eerder tegen Engeland toen in de AmsterdamArena met 1-0 verloren werd van Engeland. Nederland trof de Portugezen in Geneve. Portugal is in voorbereiding op het WK in Rusland en in twaalf officiële ontmoetingen had Oranje slechts één keer gewonnen. Daar is dus nu een tweede keer bijgekomen. Dat kwam mede doordat Oranje effectief met de kansen omging. Van de vier kansen voor rust was het drie keer prijs. Memphis Depay opende al in de 11e minuut de score door een mislukt schot te verlengen. Na ruim een half kopte Ryan Babel een voorzet van Matthijs de Ligt binnen.

Op slag van rust kwam Van Dijk zijn moment. Hij joeg de bal in de verre hoek langs doelman Anthony Lopes. Dat bleek ook de eindstand. 'We hebben laten zien wat we waard zijn', zei Van Dijk na afloop. 'We hebben veel kwaliteit, dat is duidelijk. Dat hebben we vooral in de eerste helft laten zien. We maken daarin ook drie goede goals. Na de rust werd het wat lastiger voor ons. Portugal probeerde van alles. Maar toen ze met tien man kwamen te staan, hadden we het beter moeten uitspelen.' Bij Portugal kreeg Concelo na een dik uur spelen zijn tweede gele kaart, maar die meerderheid kon Oranje niet uitbuiten, maar de 3-0 was een mooie opsteker.

Op 31 mei oefent het Nederlands team weer. Dan is Slowakije de tegenstander en op 4 juni is Italië de opponent.