Sport

Tour eindigt voor Mollema in mineur; Slagter zorgt voor mooiste emotionele moment

De 101e Tour de France zit erop. Zondag aan het begin van de avond arriveerden de 164 overgebleven renners in Parijs. De Duitster Marcel Kittel boekte zijn vierde etappezege en vervolgens was het op zoek naar vrienden en bekenden na drie weken keihard buffelen en ploeteren door het Franse land. Vanuit Gronings perspectief was het een Tour met vallen en opstaan. Bauke Mollema eindigde uiteindelijk als tiende na een moeizame Ronde van Frankrijk met het nodige 'gedoe'. Tom-Jelte Slagter liet zich vooral in de laatste week goed zien in een aantal ontsnappingen.


Leestijd: 2 minuten

Mollema tekent bij Amerikaanse ploeg Trek
Mollema tekent bij Amerikaanse ploeg Trek

Daarnaast zorgde de renner uit Slochteren voor het mooiste emotionele moment door afgelopen vrijdag na afloop van de door zijn ploeggenoot Ramundas Navardouskas gewonnen etappe zijn emoties de vrije loop te laten. De Garminploeg verloor kopman Andrew Talansky in de tweede week door diverse valpartijen. Vervolgens werd de aanval ingezet en uiteindelijk volgde vrijdag in Bergerac de beloning en dat deed Slagter heel veel. Het waren tranen van blijdschap, nadat hij zelf ook de hele dag in de aanval geweest was. Slagter mag over zijn debuut in de Tour de France tevreden zijn. Hij zat meerdere keren mee in de ontsnapping en liet zich op een positieve manier zien. In het klassement is Slagter terug te vinden op de 56e plaats met een achterstand van een kleine drie uur op de Italiaan Vizenzo Nibali.

Mollema heeft een onrustige Tour achter de rug. Vanaf dag twee was het eerst vechten tegen darmproblemen, vervolgens lekte het nieuws uit dat de Groninger mogelijk vertrekt naar de Trek formatie. Daarna kwam het sponsornieuws over de doorstart van Belkin naar buiten waar de coureurs niets van wisten en als klap op de vuurpijl liet ploegleider Marijn Zeeman zijn kopman afgelopen zaterdag na de mislukte tijdrit publiekelijk vallen. Zeeman veroordeelde de reactie die Mollema op zijn slechte presteren in de tijdrit gegeven had. De kopman reed de slechtste tijdrit uit zijn leven en verloor ruim negen minuten op de Duitser Tony Martin. Hij paste niet op de nieuwe fiets van Bianchi, waar hij slechts tien minuten op getraind had, en wees dit na afloop als één van de oorzaken aan. Mollema gaf ook aan dat het zijn eigen fout was geweest om zo op een nieuwe fiets te stappen.

Daar ging Zeeman volledig aan voorbij. De negatieve feedback over de fiets paste hem, kijkend naar de toekomst, niet. Daardoor bleven de rijen niet gesloten en dat versterkt alleen maar het beeld dat Mollema inderdaad gaat vertrekken aan het einde van het seizoen. Misschien is dat ook wel goed voor hem. Hij loopt nu al een aantal jaren in het systeem van eerst Rabobank en nu Belkin rond en iets nieuws proberen lijkt niet verkeerd. Pas in de Pyreneeën zagen we de oude Mollema en dat was te mager om richting de top 5 te komen. Iets wat kijkend naar het uitvallen van Chris Froome en Alberto Contador zeker tot de mogelijkheden had behoord. De 27-jarige Mollema eindigde nu als tiende op bijna 22 minuten van de winnaar. Kijkend naar zijn presteren op zich nog een klein mirakel. Helaas is van Mollemania geen sprake geweest dit jaar, maar gestreden voor elke meter heeft ie wel.