Sport

Stichting Wielerevenementen Groningen redt Olympia’s Tour

Gesteund door de KNWU heeft de Stichting Wielerevenementen Groningen onder leiding van Thijs Rondhuis en Daniëlle Lissenberg-Bekkering besloten zich in te spannen om Olympia’s Tour in 2015 toch doorgang te laten vinden, nadat de vroegere organisatie door financiële problemen niet  in staat is gebleken de toekomst van de wedstrijd te garanderen. De gerenommeerde wielerkoers is op de internationale kalender geplaatst, waarmee een eerste noodzakelijke stap gezet wordt om de etappekoers te laten verrijden.


Leestijd: 2 minuten

De twee gaan de drie maanden inventariseren of het mogelijk is Olympia’s Tour te redden. Beiden organiseren al enkele jaren de Energiewacht Tour voor vrouwen, maar tekenden ook voor de Nederlandse Club Kampioenschappen en het NK Tijdrijden in Veendam en Winsum. Rondhuis: “Deze wedstrijd is de oudste rittenkoers van Nederland en is voor de wielersport van groot belang omdat wielertalent uit Nederland zich hier in de kijker kan rijden bij profploegen. Deze historie mag niet verloren gaan. We zijn heel blij dat de KNWU de afgelopen week met ons heeft mee willen denken en haar betrokkenheid heeft getoond door met ons tijd en energie te steken in het overeind houden van deze wedstrijd."

De nieuwe organisatie wil terug naar de basis en kiest voor een heldere positionering. “Olympia’s Tour wordt een wedstrijd speciaal voor beloften (U23) en laat daarmee nog nadrukkelijker beloftevolle renners voor het voetlicht treden. De KNWU en de Stichting  streven  naar een deelnemersveld met  de beste beloften, waarbij de Nederlandse toppers  op moeten boksen tegen hun concurrenten uit het buitenland. Olympia’s Tour vormt een essentieel onderdeel in hun opleiding tot profwielrenner. We hopen daarmee ook meer media-aandacht te genereren waardoor de wedstrijd een grotere waarde krijgt voor teams en sponsors.”

De Stichting Wielerevenementen Groningen en de KNWU zijn niet aansprakelijk noch verantwoordelijk voor de ontstane betalingsachterstanden van het oude bestuur. Beide partijen hopen dat deze alsnog kunnen worden afgewikkeld door diegenen die verantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie. De organisatie van Olympia’s Tour komt dan ook onder de paraplu van een andere stichting, die van de KNWU hiervoor de benodigde licentie heeft gekregen. Huib Kloosterhuis, directeur van de KNWU: “De KNWU heeft de Stichting Wielerevenementen Groningen de licentie verstrekt en verwacht op deze manier deze historische etappekoers in Nederland te behouden.  Olympia’s Tour vormt een uniek onderdeel in de opleiding van jonge renners. De keuze om deze wedstrijd voor beloften (U 23) te organiseren steunen wij dan ook van harte.”